fbpx

Какво си донесе? При всяко мое завръщане чувах този въпрос веднага след „Добре дошла“. Отговорът се свеждаше до две-три неща: етно бижу, местно ястие и най-вече музика. Компакт дисковете бяха лесно преносими и задълго оставяха жив вкуса на посетеното място. Естествено, не всички попадения бяха успешни. Други пък се харесваха толкова много, че веднага отиваха като подарък в нечий дом. Няколко обаче останаха, сигурно защото емоцията от откриването им бе специална.

Манос Хаджидакис е един от най-символните гръцки композитори. За първи път го чух в магазин за сувенири. След онзи ден в Пиргос на остров Санторини разпознавах специфичните му мелодии къде ли не в Гърция. Запомних го като авторът, чиято музика върви с притихнало море и безоблачно небе.

Омар Фарук звучеше в един хамам в Истанбул. „Как може да не си го чувала?“ – ме питаха с изненада, когато исках да разбера кой е авторът на музиката. Алан Самедов пък е роден в СССР, живее в Азербайджан, но може да бъде чут също в Истанбул. Точно там открих този диск, докато пробвах традиционни дрехи. Стоях пременена в ориенталски костюм и се пренасях далеч от суматохата на турския мегаполис. Някъде, където пейзажът е див, поляните са зелени, а планинските върхове вдъхват страхопочитание и респект. Кои са вашите открития и с какво се връщате у дома след всяко пътуване?