fbpx

Ето няколко важни елемента, на които е добре да обърнете внимание когато пазарувате козметика:

Как се съхраняват продуктите

Купувайте само от оторизирани магазини и аптеки. И следете къде е изложена стоката. Неведнъж ми се е случвало да посегна към продукт, който буквално пари. Причината обикновено е силна лампа, поставена да осветява директно по-добре опаковката.

Много аптеки монтират стелажите с козметика директно на стъклените витрини, така че да се виждат отвън и да привличат посетители. Често опаковките са огрявани цял ден от слънцето. Ако на срока на годност е указано съхранение до 25 градуса, престоят с дни, а понякога и с месеци на много по-висока температура би могъл да повлияе негативно върху съставките в продукта, да намали действието им и да причини нежелани кожни реакции.

Срокът на годност

Банално, нали? Обикновено вносителите следят за изтичащия срок и когато той наближи, обявяват изгодни намаления. Преди да посегнете към подобен продукт помислете, бихте ли  го използвали веднага и ще употребите ли цялото количество от него, преди да е изтекъл срокът му на годност.

Видът на опаковката

Харесвам когато козметиката е запечатана с фолио, освен с капачка. Марките от високия ценови клас смятат, че това прави продукта да изглежда по-евтин и донякъде имат право. Лично аз смятам, че така се гарантира срока, аромата и хигиената на съответното изделие.

Проверка на място

Преди време ползвах една определена марка крем за лице. Харесвах гелообразната текстура за лятото, а и не си купувах продукта за първи път, затова просто платих опаковката и се прибрах вкъщи. Когато отворих кутията ме лъхна неприятна миризма. Бяха минали два дни и не пазих касовата бележка, но се върнах в магазина и показах на управителката с какво разполагам. Тя ме погледна скептично, затова я помолих да отвори още един крем от същата серия. Ако беше наред, щях да го платя, ако не, тя щеше да знае, че нещо се е случило с конкретната партида. И вторият крем миришеше особено. Извиниха ми се и ми върнаха парите. Случи се един единствен път в известен магазин, а цената на въпросния продукт бе над 100 лв. Оттогава винаги отварям стоките на място и макар, че случката едва ли ще се повтори, вярвам, че изградих ценен навик.