fbpx

Няма нищо по-прекрасно от град, разположен на морския бряг. И понеже не всички градове имат тази привилегия, реших да селектирам онези места, които са на брега, само че на река. Може би при тях липсва вкусът на соления бриз и шумът на вълните, но за сметка на това имат друго, при това много приятно очарование.

 Страсбург

Ако трябва да определя този град с една дума, то тя със сигурност ще бъде „прелестен“. Звучи твърде поетично, но именно такова послание навява атмосферата в самия Страсбург. Той е комбинация от немска архитектура с щипка френски шансон – виещи се канали, фасади окъпани в цветя и страхотна кухня. Оставете се да бъдете пленени – от катедралата в центъра, през приказните къщички в стария град чак до  гурме изкушенията в менютата. Няма как да си тръгнете от Страсбург без спирка в местен ресторант край реката с чаша вино и селекция на френски сирена.

Амстердам

Холандският град е абсолютна класика – много вода, тесни канали, ниски мостове и високи руси хора. Да си призная, предпочитам разходка с лодка, пред френетичния велосипеден трафик или взирането във витрините на квартала с Червените фенери. Може да е туристическо, но е много по-приятно да се носите по водата, а край вас да се редуват лодки, превърнати в жилища, колоритни улици и току-що раззеленени дървета.

Дюселдорф

Обичам този град, защото комбинира най-доброто от германския стил. Притежава типичен център с пешеходни зони, безчет магазини и уредени квартали.  В старата му част пък се редуват красиви къщи и алеи за разходка край реката. Може да останете до брега й, избягвайки  от забързаното немско ежедневие. Елате на пикник, карайте колело, разхождайте се или отдъхвайте в очакване на залезите. А тук, над коритото на реката, те са винаги прекрасни.