fbpx

Куфониси! Този отговор получавах всеки път, когато разпитвах гърците за остров с красиви плажове. И понеже нямам нужда от дълго убеждаване – отидох лично да проверя. Какво да ви кажа, лесно е да се влюбиш в тези нюанси на морето и много, ама много трудно да се разделиш с тях.

За всички, които не са чували за този остров, но имат желание да се гмурнат в красотата му, ето малко полезна информация:

Куфониси е част от групата на Малките Циклади, заедно с островчета като Донуса, Ираклеа и Шоинуса.

Според вида на ферибот, който изберете, може да стигнете от Пирея до Куфониси за около пет часа. Летище няма, което се отразява идеално на качеството и количеството на посетителите.

За острова не ви трябва автомобил, защото той се състои само от едно населено място. Всичко останало са плажове. Тъй като пътищата не са в идеално състояние или просто липсват, най-добрият начин за обиколка на плажовете е с лодка. Може и пеша, но пекът е жесток. От пристанището на всеки тридесет минути тръгват водни таксита, които ще ви отведат където пожелаете.

На острова няма нито един организиран плаж с чадъри. Щом искате сянка – или си намирате дърво или си я носите сами. Тук видях всевъзможни приспособления под формата на сенници, палатки и т.н.

На Куфониси открих само два хотела с басейн, но при тези плажове на кой ли му е притрябвало подобно съоръжение?! Преобладават малки семейни хотели и къщи за гости. И тъй като островът е миниатюрен, местата за настаняване също са силно ограничени. Най-добре е предварително да резервирате хотел за престоя си.

Цените в някои от ресторантите са наполовина по-ниски от тези на Халкидики. Това не е за сметка на качеството на храната!

Без значение дали ще прекарате три, пет или десет дни, активностите на острова се свеждат до плаж, хапване, коктейли и съзерцания. Шопинг маниаците и любителите на бурния нощен живот по-добре да си харесат друга дестинация.

И за да обобщя – за мен Куфониси бе неочаквана любов от пръв поглед. Дали бих се върнала отново? О, да! Та кой отказва плуване в тези прекрасни, изумрудени, чисти и топли морски води!