fbpx

Чели ли сте „Купувачката на спомени“ от Олег Рой? Интригуваща книга за жена, която плаща на хората, за да се сдобие с най-съкровените мигове от миналото им. Принудени от обстоятелствата, героите се разделят със спомените си и се превръщат в сиви и бездушни същества. Доста размишлявах над тази история, защото аз съм човек, който инвестира в спомени. И то в огромни мащаби.

Наближават Коледа и най-светлите празници в годината. Сигурно от мен се очаква да напиша нещо полезно и смислено от рода на „Пет подаръка, с които задължително ще зарадвате близките си.“ Обещавам някой ден да сътворя подобен текст, но дотогава ще ви кажа едно: не подарявайте вещи, а пътешествия и емоции, които времето да превърне в незабравими спомени.

Някои от вас може и да се възмутят. Така де, пътуванията не са по джоба на всеки. Факт. Обаче не е задължително да подарите  луксозна ваканция на Канарските острови или петзвезден круиз из Карибите. Достатъчно е да яхнете колата си, а само пет часа шофиране ще ви отведат в различен свят.

Гърция, (а тя не включва само Халкидики) има толкова места, които ще ви очароват през зимата. С малко въображение в Сърбия ще откриете повече от скара и мезета. Турция не е само сериали и пазари за евтини стоки, а северната част на Румъния наподобява западен свят. Дори една Македония има какво да предложи, а за нея със сигурност не ви трябва фрапантен бюджет.

Например Охрид. Идеално място за две нощувки, няколко хапвания и мързеливи разходки край езерото. Перфектно за онези, които не се оправят с английския, нямат смелост да се качат на самолет или трудно се справят с ориентацията из европейските мегаполиси.

Охрид е леко провинциален, полузаспал извън летните месеци, но достатъчно близък като кухня, език и култура. В същото време градчето има с какво да запълни времето ви. Поиграйте си с лебедите, запалете свещ в църквите, вижте античния театър, но най-вече, радвайте се на миговете с любимите хора. Не забравяйте, че това пътешествие е подарък и само красива опаковка не е достатъчна. За да се случи истинската магия, трябват известни „усилия“ като по-малко зяпане в интернет и никакво водене на неотложни разговори по телефона.

И кой знае, може би докато плувате с лодка из езерото или посрещате залеза край бреговете му, стресът ще отстъпи място пред  красотата. Ще ви замирише на дворни цветя и пушек от комини, а вкусът от жълтата ракия ще разлее приятна топлина в тялото ви. Ще забавите пустото бързане поне за кратко, ще се върнете към хармонията на простите неща и ще разберете, че кошницата с емоции отново е пълна. И когато един ден вехтошарката от книгата ви срещне и поиска да си купи нещо, ще я погледнете с усмивка и ще отвърнете кратко, че точно тези спомени от Охридското езеро не са за продан.