fbpx

Обичам непредвидените пътешествия. Има нещо толкова приятно в това да попаднеш на изгодна оферта и просто да си стегнеш багажа. Не следвам правила, но опитах да синтезирам няколко идеи, с които да ви провокирам да действате смело, непланирано и точно сега:

Пътувам в последния момент

Не си спомням за пътешествие, което да съм организирала няколко месеца по-рано. Винаги купувам самолетните билети между 2 и 10 дни преди полета. Не избирам дестинацията, а тя мен. Набелязвам си няколко места, ако за едното няма добри оферти, проверявам за следващото. Така се случи и с последното – катарците пуснаха 65% намаление, взех билет и четири дни по-късно потеглих към Сейшелите.

Когато пътувам до далечни дестинации, залагам на големите авиокомпании. Щом полетът има прекачвания, по-добре да е с един билет до крайната цел. Ще ви дам пример с презокеанските полети. Ако отидете на белгийския сайт на tui може да попаднете на доста изкусителни цени. Виждала съм оферти от Брюксел до Маями, Варадеро или Пунта Кана за около 100 евро на човек в едната посока. С нискотарифни превозвачи от София до Белгия се стига лесно и човек би могъл да „сглоби“ цена от около 300 – 350 евро за отиване и връщане с багаж до различни точки на Северна Америка.

Аз обаче не бих си го причинила. Полетът от София би могъл да закъснее или да бъде отменен. Ако реша да се „застраховам“ и остана една нощувка в Брюксел, сумата за хотел, храна и такси от и до летището ще заличи разликата. В началото на декември полет на Луфтханза от София до Маями с багаж излизаше 400 евро. Бих избрала него, вместо такъв, по-евтин с 60 евро, но с много повече стрес, въпросителни и загуба на време. Вече имам негативен опит и си научих урока.

Използвам Booking

Резервирам хотел за половината престой, докато се ориентирам и опозная мястото. Ако ми хареса – оставам, ако не – отивам в друг. Имам известен опит с VRBO и Airbnb. Категорично предпочитам Booking. Не ме интересува броят на звездите в хотела, а локацията и отзивите за него. Предпочитам да инвестирам няколко евро отгоре в място с удобно разположение, отколкото да губя време и средства за транспорт всеки ден.

Спокойствието е по-важно от търсачките

Преди използвах всякакви търсачки, апликации и сайтове – от ltur.de, през urlaubspiraten, Vacationstogo до fly4free. Възползвала съм се от невероятни намаления в последния момент – резервирам в понеделник и в сряда летя. В един момент обаче, предложенията станаха толкова много и толкова изкушаващи, че не можех да мисля за нищо друго. Как да спя, ако KLM може да ме закара от София до Хонолулу с 2 прекачвания за 430 евро или при положение, че Пулмантур ме чака на круиз из Канарските острови за 49 долара за седмица с храна? Вече разглеждам сайтове само когато наистина съм готова да пътувам и се старая да държа подобни вдъхновяващи оферти под контрол.

Често пътувам в „мъртвия“ сезон

Установих, че най-добрите предложения изскачат при заминаване в началото на декември и в края на януари. Хората пътуват по време на новогодишните празници и това е разбираемо – тогава са почивните дни и ученическите ваканции. Периодът преди и след тях обаче, дава невероятни възможности, празни самолети и евтини хотели.

Открай време имам проблеми с отпуската

Количеството й е абсолютно недостатъчно и винаги прибягвам до неплатените дни. Прекарах доста години в поемане на задължителни командировки до скучни места, в писане на статии за точно определено време и спазване на графици за печат. Правила съм го и преди и отново се върнах към фрийленсърството. Не харесвам думата копирайтър, затова ще кажа, че съм просто човек, който пише. Създавам текстове за списания, за реклама на различни продукти, поддържам страници във фейсбук и сама определям времето си за почивка. Това не пречи на някои клиенти да ме затрупват с големи поръчки в най-неподходящия момент. Дали са ми проваляли пътувания? Да. Дали съжалявам понякога? Разбира се. Но ако нещо е писано да се случи, рано или късно ще му дойде времето.

Бъдещите ми творчески планове са неясни

Нямам нито едно планирано пътуване, само няколко отдавна мечтани. Надявам се да ида до няколко гръцки острова през лятото. Тук е мястото да вметна, че единствените, които не предлагат намаления, са сайтовете за продажба на фериботни билети. Споделете, ако попаднете на такива. За всичко останало – питайте, с каквото мога ще помагам.

P.S. Снимките в материала са от Малдивите. Намерих офертата 72 часа преди тръгването, а пътуването се случи в края на януари. Нещо като закъснял коледен подарък, на който просто не може да устоиш.