fbpx

Сигурна съм, че Санкт Петербург присъства и във вашия списък с мечтани дестинации. Ако все още не сте се докоснали до величието на този град, ето няколко идеи за по-лесно ориентиране из безбройните му красоти.

Престоят
Ако искате наистина да разгледате Санкт Петербург, а не просто да заявите, че сте били там, добре е да предвидите минимум пет дни в града. Тук има толкова музеи, храмове, културни събития и места, които не са за изпускане, че всеки опит да се вместите в един уикенд, не си заслужава усилието.
Колкото до най-подходящото време, бих казала едно: Петербург е красив през всички сезони, не само по време на белите нощи. Така или иначе идвайки тук ще прекарате по-голямата част от времето си на закрито, важното е то да бъде достатъчно. Температурите навън или липсата на тъмна нощ просто нямат значение.

Настаняване и транспорт
Добре е да изберете хотел или апартамент около Невски проспект. В този централен район са съсредоточени повечето забележителности на града. Имайте предвид, че разстоянията не са малки и се подгответе са сериозно ходене. Придвижването с метро е изключително удобно, стига да ви понесе. Станциите в Санкт Петербург са едни от най-дълбоките в света, ескалаторите сякаш са безкрайни, също както и потокът от хора. Ако страдате от клаустрофобия най-добре да помислите отрано за други начини за транспортиране.

Основните забележителности
Списъкът на онова, което си заслужава да бъде видяно, е много, ама много дълъг. Вземете си предварително от пътеводителите на Fodor`s, Lonely Planet или National Geographic и си съставете ориентировъчен план кое ви интересува. Имайте предвид следното: основните дворци Петерхоф, Царское село и Павловск се намират на около 30 минути извън Санкт Петербург и не могат да бъдат разгледани в един ден. Ако искате да се включите в организирана екскурзия до тях, е добре да я резервирате поне ден по-рано. Турове се предлагат както онлайн, така и на място в града. Цените варират в много широки граници според количеството на местата, които ще посетите и времето, за което искате да го направите.

Най-символните места в града, които не бива да пропускате са Ермитажът, за който трябва да отделите поне половин ден. Следват Юсуповският дворец, Адмиралтейството, църквата Възкресение Христово, Исакиевският събор, Казанската катедрала, Александро-Невската Лавра, катедралата Свети Никола и Петропавловската крепост. Добавете към всичко това безбройните площади, паметници, архитектурни шедьоври и мостове и ще се убедите, че запознаването с Петербург е сериозно предизвикателство.
Съветвам ви да отделите част от времето си за интересните прояви от културния афиш и най-вече за балетни представления. Дори да не сте заклет фен на това изкуство, нивото на спектаклите в Мариинския театър е в състояние да трансформира представите за балета и на най-големите скептици.


Още един вариант да се докоснете до великолепието на този град са речните екскурзии по залез слънце. Те ще ви пренесат по-близо до романтичния облик на Петербург, заради който често наричат този град северната Венеция. Лично аз не бих сравнявала това място с никое друго, защото Санкт Петербург има уникален облик и атмосфера. С този албум ви представям една прашинка от магията на града и ви пожелавам незабравима среща на живо. До лятото остават няколко месеца – достатъчно време, за да планирате и осъществите пътешествието си по най-добрия начин. Подробности за издаването на електронни визи може да прочетете тук: http://electronic-visa.kdmid.ru/spb_home.html…. Детайли за основните забележителности, работното им време и цените на билетите за вход вижте на: https://www.spb-guide.ru/. Желая ви успех!