fbpx

„Колко ти е заплатата?“ „Откъде толкова много отпуска?“ „А ти какво точно работиш?“ Това са три от най-честите въпроси, които ми задават. Получавам ги обикновено на лични съобщения от хора, които нямат профилна снимка и имат максимум 30 приятеля. Явно страницата ми достига до всякакви ползватели на интернет. Значи с този пост ще отговоря дори на питащите без образ, пък и на всички останали, които не се осмеляват да задават въпроси. Не искам да обидя никой, а само да ви покажа – пътуването е възможно, дори и с минимални средства. Нали не смятате, че аз излитам с частния си самолет и кацам право в президентския апартамент на Four Seasons или скачам в яхтата и хоп – отивам директно на плажно парти в Ибиса.
Не спирам да твърдя, че сме заобиколени от вълнуващи градове, достъпни в рамките на половин ден с кола, влак или самолет. Представете си какво им е на канадците. Или на австралийците например. Колко време, усилия и средства им трябват, за да отскочат донякъде. При нас всичко е значително по-достъпно, а дали е постижимо ще кажете вие.

Гърция – Кавала
„Ще скочим до Кавала да хапнем една рибка“ е израз, който чувам почти всеки уикенд през лятото. Цяла България практикува това упражнение в Солун, Драма, Серес и т.н. Дори едноседмична почивка в Гърция да не е по джоба ви, със сигурност може да си подарите еднодневно пътуване поне до Кавала, като се наместите за компания в нечия кола. Ще видите морето, ще се разходите из уличките, ще хапнете един сладолед и пак ще докоснете частица от магията на Гърция. Разстоянието от София е под 4 часа, от Пловдив дори по-малко. Ако не разполагате с личен автомобил или приятели, към които да се присъедините, може да използвате организирана еднодневна екскурзия. Влизам в сайта на произволна туристическа фирма и откривам оферта за 37 лв., включваща транспорт и обиколен тур на Драма и Кавала. Тръгва се в 6 сутринта от София, а връщането обратно е късно вечерта. Може да си носите вода и нещо за хапване от къщи и да не похарчите нито стотинка извън фиксираната цена за екскурзията. Ако осъществите подобно пътуване през уикенда няма да използвате нито един ден от отпуската си, но ще се заредите със слънце и нови впечатления.

Турция – Истанбул или Одрин
Тук схемата е обратна – тръгването от София или Пловдив е късно вечерта. Пристига се сутринта в Истанбул, където в рамките на един ден може да видите Света София и Синята Джамия, да посетите двореца Топкапъ и да се разходите до площад Таксим. Връщането е през нощта, а автобусните фирми, предлагащи подобен превоз са десетки. Ако ще се затрудните с ориентацията в турския мегаполис, може отново да заложите на сигурното – организираните еднодневни екскурзии от София до Одрин струват 25 лв. и включват нощно тръгване, панорамна обиколка на града през деня и прибиране обратно в София късно след полунощ.

Букурещ
Два пъти ходих в този град и двата пъти еднакво не ми хареса. Това не означава, че на вас няма да ви допадне. Схемата е същата – хващате нощният автобус прекарвате деня в града и вечерта се връщате обратно. Двупосочен билет до румънската столица с автобус излиза 45 лв, а цената на организирана еднодневна екскурзия е 51 лв. Тя включва обиколка на града, няколко спирки за фото паузи и е достатъчна за да видите основните забележителности.

Европейските градове
Разгледах няколко сайта на туристически агенции. В рамките на 350 лв. те предлагат екскурзии до Венеция, Флоренция, Будапеща или Виена. Всичките са с автобус, нощни преходи и сгъстена програма, но подобни пътувания са икономични, кратки и имат своите верни последователи. Ако продължителното стоене в автобуса не ви е по вкуса – разгледайте сайтовете на нискотарифните авиокомпании. За месец март самолетните билети за отиване и връщане до основните европейски градове са под 20 евро, прилични хотели се намират за по-малко от 50 евро на човек в двойна стая, а ако разчитате на коучсърфинг или Airbnb сметката ви ще се намали значително.

Равносметката:
Ако отделите по един уикенд за Кавала, Одрин и Букурещ ще изгубите нула дни от отпуската си и ще похарчите около 120 лв. за три организирани екскурзии. Да речем, че изберете и екскурзия до Будапеща. Намирам такава на цена от 260 лв, а ако я направите по време на великденските или първомайските празници отново няма да използвате никакви дни от отпуската си. Получавам тотал от 360 лв на година или спестявания от 30 лв на месец, а това ми звучи като приемлив бюджет за 4 посетени страни. Колко бихте добавили към тази сума зависи от възможностите ви, но продължавам да твърдя, че човек може да пътува и с минимални разходи, а как – това е въпрос на любопитство, желание, търсене и малко късмет.