fbpx

Ако ме питате дали една жена може да обикаля сама по света, ще ви отвърна категорично: Да, разбира се. По-важният въпрос е не дали, а къде.

Светът е пълен с жени, които пътешестват сами. Ще ги видите навсякъде – от форумите за съвети в интернет, през популярните забележителности, до диви и откровено опасни места. Всяка една има своята причина и обяснение да се отдаде на подобно приключение. От известно време пътувам с компания, но и аз имах периоди, в които обикалях сама. Обещах да споделя своите наблюдения, като се надявам, моят опит да ви бъде от полза.

Дестинацията
Ако за първи път ще пътувате сама, изборът на дестинация е от първостепенно значение. Ще ви дам пример с Тел Авив – място, на което ходих с приятели, а след това посетих сама. До Израел има директни полети, няма часова разлика, а пътуването е кратко и може да го осъществите дори за един уикенд.

Езикът
Друг основен фактор е езикът. В Израел всички говорят английски, а в страната пребивават и не малко руснаци. Дори да имате базисни познания, пак ще се справите по-лесно с комуникацията, отколкото ако се изстреляте директно в една Япония например.

Сигурността
Съществуват многобройни форуми, в които дамите обсъждат сигурността и кои места е препоръчително да се избягват от самостоятелно пътуващи жени. Европейските страни би трябвало да са сред най-безопасните, но отново е въпрос на лично усещане и късмет. Макар и с компания, аз съм се чувствала доста некомфортно в Амстердам. Градът гъмжеше от мъртвопияни английски запалянковци, дошли на някакъв футболен мач. Не ми допаднаха и настойчивите погледи на мъжете от Мароко и Алжир, които кръжат на групички из Брюксел, да не говорим за досадните африкански мигранти в Милано.
Едно е сигурно, в Тел Авив едва ли ще сблъскате с подобни преживявания. Цените тук са доста високи и рядко туристите сядат на бира от сутринта, а емигрантите са предимно с руски корени.
Пък и няма какво да се лъжем – Израел е полицейска държава, а охрана може да срещнете на всеки ъгъл. Ще ви проверяват обстойно както на летището, така и на входа на всеки мол или голям ресторант, особено ако носите раница или обемиста чанта. Погледнете на това от позитивната страна – ако ви се наложи да потърсите помощ, може да я откриете на няколко крачки от вас.

Отношението към жените
Може да бъдете спокойни, в Тел Авив няма да ви спират, закачат, канят, обсъждат и прочие. Може би това отношение се дължи на факта, че всяка гражданка на страната отбива задължителна двегодишна военна служба и при заплаха, тя е в състояние да се отбранява сама. Обичайна гледка е да видите млади, усмихнати и прекрасно изглеждащи девойки, да се излежават на плажа в компанията на своите автомати. Звучи стряскащо, но е част от странностите на тази толкова богата на история и култура държава.

Тел Авив
Ако трябва да определя този град с няколко думи, задължително ще включа: слънце, купон, вкусна храна, море и настроение. Толкова е приятно да се шляеш по плажа, да обикаляш пазарите, да си позволиш да вкусиш всички онези кулинарни изкушения, които дебнат от витрините.
Само не се заблуждавайте – останалите градове на Израел не приличат на Тел Авив. Ако решите да се разходите до Йерусалим ще срещнете тотално различни гледки, ортодоксални евреи, древни храмове и изумителни улични лабиринти. Може да ви понесе, а може и да ви дойде в повече.
Каквото и да решите, помнете, че самостоятелното пътуване има известни предимства. Понякога човек има нужда да чуе мислите си, да изчисти сетивата си или да пренареди плановете си. А когато използва Тел Авив за фон, нещата се получават неочаквано леко и приятно.