fbpx

Едно от най-хубавите неща в живота ни е възможността за свободен избор. И едно от най-трудните. Сложността му се проявява на места като това от снимките. Представям ви плажа Вари. Намира се на остров Сирос, който е паркиран в морето на три часа път с ферибота от Атина.

На това малко парче земя е пълно с плажове. Вари е просто едно от многото места на Сирос, където си дават среща пясъчен бряг и изумрудено море. Точно в този залив обаче, то е толкова мързеливо, че човек започва да се чуди наистина ли се къпе в Средиземноморието или някой си е направиш шега и е сложил леген с вода пред бреговата ивица.

И точно тук започва трудният избор: дали да си вземеш шезлонг, защото тук има няколко, или просто да заметнеш кърпа на плажа? От една страна шезлонгите са необходимост заради чадъра, който върви в комплект с тях и обещава сянка. От друга, кой би лежал на сушата, когато морето е толкова топло, спокойно и чисто.

После следват и другите избори: дали да изпиеш само едно фрапе и да оставиш второто за след обяд? Дали да седнеш в първата таверна или във втората? Дали да поръчаш ципуро с анасон или без? Дали да я караш леко и да обядваш само пържени тиквички, салата и дребна рибка или да заседнеш на нещо по-сериозно, че в Гърция диетата е противопоказна, пък и нали веднъж се живее?

Предупредих ви, ваканционните избори са сложна работа. На Сирос има поне още двадесетина плажа от същия вид, т.е. море, наподобяващо леген с вода, таверна над брега и дъжд, заминал на дълга далечна ваканция. Затова е най-добре човек да поостане тук и ден след ден да тества. За да е спокоен, че е направил верния избор, че пътят дотук си е заслужавал и усилията да се тестват всички плажове и таверни са довели до максимален резултат, а именно – пълен релакс.