fbpx

Тази сутрин се събудих с мисълта за кюнефе. Обаче нямам предвид онези сиропирани полуфабрикати, които продават в България. Мечтая си за онова, истинското. То е с пухкав пълнеж от разтеглив кашкавал и притежава калпаче от хрупкава коричка. Покрито е обилно с шамфъстък и щедри ивици течен шоколад. Има само един проблем: подобно кюнефе сервират чак в Катар, а не се очертава скоро аз да потегля натам.

Често хората летят през с Катарските авиолинии през Доха и питат дали столицата си заслужава престой от ден или два. И още как! Забележителностите може да не са колкото в Рим или Париж, но в Доха със сигурност има какво да правите и най-вече, какво да хапнете.


Последното ми ходене в Катар бе малко преди пандемията. Отседнах в хотел Golden Tulip. Разположен е на метри от крайбрежния булевард и на пешеходно разстояние от сук Уакиф. А точно в центъра на сука се помещава мястото от моите мисли. Нарича се Alaker Sweets и представлява сладкарница с маси, пръснати из пешеходната зона. Главната роля тук е запазена за няколко тави с кюнефе. Ухаят вълшебно, а за вкусът им мога да разказвам легенди. Способна съм да погълна огромно количество от този десерт, при това в компанията на фреш от нар или ментов чай. После без да изпадам в паника от поетите калории отивам да ги изразходя.

Харесва ми безцелното шляене по крайбрежния булевард, а ако сте идвали в Доха сигурно знаете, че той е безкраен. Обичам да се мотая на плажа край Катара Вилидж или из модерното лице на Доха. То е съсредоточено в района на Перлата. На този изкуствен остров по нищо не личи, че човек се намира в Катар. Площадите носят европейски имена, фасадите са построени в западен стил, а зеленината е необичайна за тези географки ширини.


Онова, което подсказва на туристите, че се намират в близкоизточна държава, са хората в традиционно облекло. Обикновено те се спотайват зад слънчеви очила и демонстрират поръчковите си автомобили. Аз обаче съм тук заради храната, а най-доброто място за хапване на Перлата е ресторант Sawani Al Akeer. Има хумус, мутабел, фатуш, всевъзможни специалитети и задължителните тави с кюнефе, за които мечтая в момента. И тъй като ще се наложи да почакам неизвестен период от време разчитам на вас: дайте идеи с какво да го утоля този нестихващ глад за нещо сладко, хрупкаво и за предпочитане с шоколад?