fbpx
Каня ви на пътешествие! Защото в света на филмите границите са отворени и красивите пейзажи са навсякъде. Селектирах няколко филма, които ще ви отведат до различни кътчета на света. В момента реалното пътуване е сложно, но на виртуалните пътешествия няма кой да попречи, нали? Дано моят избор ви хареса, приятно гледане!
1. ТОСКАНА, ИТАЛИЯ
В „Танцуващият в сянка“ (Shadows in the sun) участват Харви Кайтел и Клеър Форлани. Комедията разказва за успешен писател, който се оттегля в италианската провинция и отказва да публикувани нови романи.
Влюбих се в сцените, заснети в Тоскана и околностите на Сиена, а гледките от Вал Д` Орча са абсолютно възхитителни. Италия ми липсва, а този филм ми припомни защо харесвам тази страна толкова много.
2. АЛЖИР
„Като бял ден посред нощ“ (What the day owes the night) разказва тъжна любовна история, чието действие се развива в средата на миналия век. Филмът показва контрастите между градския и селския живот в страната и бурните политически събития, които драстично променят облика на Алжир. Въпреки всичко аз бих отишла на пътешествие из тази африканска страна и съм сигурна, че ще ми допадне.
3. ИСЛАНДИЯ
„Войната на една жена“ (Woman at war) е филм, които ще хареса на екоактивистите и на почитателите на Исландия. Гледах го случайно по БНТ 1, където често засичам европейско кино. Сюжетът разказва за стремежа на една жена да съхрани исландската природа и ресурси, като за целта се изправя в неравна борба с голяма корпорация.
4. САНКТ ПЕТЕРБУРГ, РУСИЯ
„Матилда“ (Mathilde) е мащабна руска продукция, която не трябва да се бърка с детския филм, носещ същото име. Сценарият проследява връзката на принц Николай Втори и балерината Матилда Кшесинская.
Биографичните моменти като сватбата, коронацията и балетните представления са снимани с невероятно пищни костюми в Екатерининския дворец, Юсуповския дворец и Мариинския театър. След като изгледах този филм отново ми се прииска да се върна в Санкт Петербург, защото това е град, който не омръзва.
5. ГУАНГСИ, КИТАЙ
Едуард Нортън е един от любимите ми актьори. Обикновено играе в съвсем различен тип филми, но изпълнението му в този само доказва колко добре успява да се превъплъти от един образ в друг. „Цветният воал“ (Painted veil) е красиво разказана любовна история, заснета сред природата на Китай. Всички свързват тази страна с нейните мегаполиси, но явно извън тях има невероятни места, които си струва да бъдат посетени. Дано скоро това бъде възможно.
6. ПРОВАНС, ФРАНЦИЯ
„Моето лято в Прованс“ (My summer in Provence) е свежа комедия, чието действие се развива в очарователни малки градчета в южна Франция. Главната роля е поверена на Жан Рено и трябва да призная, че образът на гневен дядо страшно му отива.
7. ШОТЛАНДИЯ
„Какво направихме през ваканцията“ (What we did on our holiday) е приятна комедия, снимана на фона на красиви шотландски пейзажи. Лентата показва хаотичния свят на възрастните и опитите на децата да внесат ред и разбирателство в него. Искрено се забавлявах с този филм, защото зад нотките на черен хумор човек може да прозре някои важни истини.
P.S. Сложих мои снимки от Екатерининския дворец, където се развива действието на „Матилда“ и от Флоренция – столицата на Тоскана. Ще се радвам да споделите заглавията на онези филми, които са ви вдъхновили да посетите някое място.