fbpx
От тази случка измина доста време, но и до днес с умиление си спомням за главния герой в нея. Срещнах го в един отвратителен февруарски ден напът за работа. Бързах да потъна в мейли и телефонни разговори, само и само да се скрия от студа навън. И тогава той ме спря. Млад японец, около двадесет годишен, с очила, раница и книга в ръка. Първо се поклони, после нещо ме попита.
Впрегнах цялата си фантазия и установих, че човекът май говори на английски. За да ме улесни младежът ми показа пътеводителя на България, който държеше в ръцете си. На корицата имаше снимка от розобера в Казанлък. Едва тогава разбрах какво всъщност ми казва. Този пътешественик искаше да отиде до Долината на розите и очакваше от мен да го упътя.
„Сега? Ами те розите цъфтят през лятото. В Казанлък в момента е кал и студ! “ Втурнах се да обяснявам, но нямаше смисъл. Тогава смених тактиката: „По-добре отиди до Търново, Копривщица или Пловдив. Няма рози, но е красиво и има много за гледане!“
„Но! Но Пльовди! Кажунльък!“
След такъв отговор беше ясно, че е време да се откажа. Какво можех да очаквам от човек, прекосил половината земно кълбо с идеята да види полета с рози. Показах му къде е входа на метрото, обясних с „пуф-паф-тутууу“ че трябва да стигне до гарата, да хване влака и го изпратих с усмивка.
Стана ми мило и малко жал. Може би този японец следваше нечия препоръка или бе гледал рекламни филми за страната ни. Обаче бе пропуснал да научи най-важното – точното време за розобера.
Замислих се, че всеки начинаещ пътешественик може да изпадне в подобна ситуация и да се окаже на правилното място в грешния момент.
Точно както се случи с мен в Дрезден. Не помня какво учихме за този град в часовете по немски, но бях решила, че непременно трябва да го посетя. Въпреки, че бе късна есен и прогнозата вещаеше единствено дъжд. Пътуването ми се оказа огромна грешка. Небето не смени сивия си цвят, вятърът край река Елба бе смразяващ, а дъждът спря за цели двадесет минути. Точно тогава заснех тези кадри, които само показват колко мрачно може да изглежда един цветен и интересен град. Бях точно там, където исках, но дрезденската есен унищожи ентусиазма ми и не успях да опозная добре това място.
Оттогава внимавам много с офертите за пътуване в Европа извън сезона, без значение колко изкусително звучат. Липсата на слънце в съчетание с непрекъснат дъжд влияят силно на начина, по който възприемам съответната дестинация. И при вас ли е така? Доколко една дъждовна или мразовита седмица е в състояние да развали пътешествието ви? И на кое залагате повече: на ниската цена или подходящото време за посещение?