fbpx

Къде са най-хубавите плажове в Гърция? Този въпрос непрекъснато циркулира из българските форуми и Фейсбук групи за пътешествия. И отговорът обикновено се свежда до някое място на Халкидики, просто защото по-голяма част от туристите не си правят труда да отидат по-далече.
Ако попитате гърците обаче, със сигурност ще останете изненадани от отговора. За тях едно от най-добрите места за плаж и лятна почивка е Пелион.


За да стигнете до този полуостров трябва да карате до Волос и после да прекосите един планински път, изпълнен с ужасяващи завои. И когато пристигнете, няма да намерите нито лъскави хотели, нито луксозни ресторанти. Ще попаднете в една друга, запазена, автентична и очарователна Гърция. На снимките изглежда като най-обикновено класическо село, нали?

Ами такова беше, поне когато се озовах тук преди повече от десет години. Доколкото знам, мястото и сега не се е променило особено. Това е централният плаж на Агиос Йоанис, полузаспало местенце, с удивителна пекарна, див къмпинг, една крайбрежна улица и още една, завършваща в нищото. Морето е спокойно, топло, каменисто на места и изключително чисто. Има и пясъчни плажове, достъпът до които изисква известни катерачески умения, но удоволствието да се изкъпеш във водите им си заслужава усилията.

Другите села на полуострова – Макриница или Цагарада например, много напомнят родните, заради типичната архитектура. По-лесно достъпната част на Пелион приютява няколко места, сред които моят фаворит е Афитос. Там отново няма нищо, освен няколко къщи, в които да наемете стая, изолиран пясъчен плаж, шепа таверни и гръцко спокойствие.


Често снимките не улавят атмосферата достатъчно добре. Но ако искате спокойна почивка, при това по гръцки, не е ли време да опитате нещо ново, като Пелион например?