fbpx

Отиваме на остров Садиат. Защо точно там ли? Защото е прекраснa дестинация за близко бягство през зимата. Убедете се сами с помощта на тази витруална разходка.

МЯСТОТО
Остров Садиат се намира на територията на Абу Даби. Представлява естествена ивица земя, разположена на двадесетина минути с кола от центъра на Емирството. На територията на острова има университет, джамия, обществен плаж, игрище за голф и няколко луксозни хотела. Напоследък Садиат доби популярност заради откриването на тукашния Лувър и с това забележителностите на острова се изчерпват. Лично аз го предпочитам заради широките плажове и идеалните условия за почивка. Ако все пак имате нужда от разнообразие Абу Даби има какво да ви предложи. Може да се разходите до джамията Шейх Зайед, да отидете на сафари в пустинята или до атракционния парк Ferrari World.

ПЪТУВАНЕТО
Дубай и Абу Даби никога не са присъствали в списъка ми със задължителни за посещение места. Изкушението да отида там се появи преди няколко години под формата на директен полет с изгодна цена. Полетите на Wizz air кацат на летище Ал Мактум в Дубай. Разстоянието оттам до Садиат се изминава точно за един час с такси. Между двете емирства няма граничен пункт, а само табела, която маркира края на едното и началото на другото.
Усилието да се транспортирате по този начин си заслужава, особено ако ви се иска кратко бягство от родната зима. Най-добрите месеци за посещение на Абу Даби са март и ноември, когато въздухът и водата са с приятните 28-30 градуса. По това време на годината никъде в Европа морето не става за къпане, а всички по-екзотични дестинации са свързани с голяма часова разлика или поне едно прекачване. В Абу Даби ще избегнете тези неудобства и може да си направите своеобразна морска ваканция дори и само за 5 дни.

НАСТАНЯВАНЕТО


В Абу Даби има много места за настаняване от всевъзможен ценови клас. Повечето хотели са разположени по протежението на крайбрежния булевард, който е доста оживен и шумен до късно през нощта. В зоната около голямата джамия също има доста хотелски комплекси. Те са изградени по брега на морските канали, които текат през цялото Емирство, но чистотата на водата им е със съмнително качество. Ако държите на истински плаж с пухкав пясък и кристално море, то най-добре се насочете към остров Садиат.

Хотелите на острова са само четири, но всички са на самия бряг. За да попаднете на добри цени за нощувка ще трябва да си поиграете с датите в букинг. Най-добри условия за спокоен отдих предлага Park Hyatt https://www.hyatt.com/…/park-hyatt-abu-dhabi-hotel-an…/abuph. Ако искате повече ресторанти и забавления тогава се насочете към St. Regis Saadiyat Island Resort https://www.marriott.com/…/auhxr-the-st-regis-saadiyat-isl…/. Хотелите са прекрасни и за почивка с деца. Басейните им са отопляеми, а тези за най-малките дори са с покрив за по-добра сянка.

ХРАНАТА


Цените й са високи, заради допълнителните местни такси върху храната в ресторантите. В хотелите се сервира алкохол, но също е със завишени цени. Личните ми фаворити за хранене са Shakespeare and Co – нещо средно между сладкарница и място за хапване на салати и леки ястия. Намира се на малък площад в резиденшъл зоната на St. Regis и има леко шантав декор, но приятни салати с халуми и пържени хлебчета със затар.

За по-сериозно хапване препоръчвам ливанския ресторант Abd El Wahab. Единият отново е в St. Regis на остров Садият, другият е точно срещу джамията Шейх Зайед. Менюто му включва типични арабски ястия и най-вече любимите ми фатуш, фалафели и пържени патладжани с кисело мляко. Другото ми любимо място е с гледка към морето и се нарича Beach House Park Hyatt. Ресторантът е със скромно меню със средиземноморска кухня и с най-прекрасната панорама към плажа и залеза.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Идеята на този пост е не да ви призова да тръгнете на мига, а само да ви покажа малко красиви спомени. Надявам се да споделяте моя пътешественически ентусиазъм и да вярвате, че най-доброто тепърва предстои. Аз отивам да се заровя в туристическите списания и да черпя вдъхновение за нови дестинации. Желая ви спокоен ден и най-вече здраве!