fbpx

Днес ще ви разходя из остров Парос и ще ви разкажа как да организирате сами пътуването си до това красиво кътче на Гърция.

КОЙ Е ТОЙ
Парос е един от популярните острови на Гърция. Принадлежи към групата на Цикладите и притежава характерната архитектура за региона. Ако за пръв път тръгвате на посещение из островите на юг от Атина, то Парос е идеално начало. Основният град, на който акостират фериботите, се нарича Парикия. Може да отседнете там, но аз бих ви препоръчала да се насочите към Науса, който е еднакво колоритен, но доста по-спокоен.

ТРАНСПОРТЪТ
От България няма директни или чартърни полети до Парос. Ако държите да пътувате със самолет, ще трябва да се прекачвате през Атина. Друг вариант е да летите до гръцката столица и после да се прехвърлите на ферибот. Информация за датите и цените на билетите има на go-ferry.com. Пътуването от атинското пристанище Пирея до острова трае между три и седем часа. Времето зависи от вида на ферибота (има нормални и бързи) и броя на местата, на които спира, преди да стигне Парос.

Може да закупите билети онлайн предварително или да си вземете от самия порт. В пиковия сезон има над седем ферибота на ден и няма проблем дори да си купите билета няколко часа преди отплаването.
Съществува още един вариант – да стигнете с кола до Атина и да се качите с нея на ферибота. Лично аз предпочитам да пътувам по този начин.

Неудобствата при него са цената на горивото, пътните такси в Гърция и допълнителния билет за автомобила на ферибота. Плюсовете също не са малко. Можете да вземете повече багаж и плажни принадлежности. Спестявате пари, които иначе бихте дали за такси от летището до пристанището в Пирея, както и за рент а кар на острова. На Парос със сигурност ще ви трябва кола, за да обиколите плажовете и да разгледате манастирите.


Друг голям плюс е, че когато пътувате с личен автомобил, може да оставите куфарите си в багажника на колата, докато плавате с ферибота. В противен случай ще трябва да се размотавате с товара си, а това ограничава възможностите да катерите етаж след етаж, да ходите от палуба на палуба, да гледате, снимате, обсъждате, дори да чакате на опашката за хапване и фрапе. Ако сте в компанията и на малки деца, тогава надзора и над куфари ще ви затрудни допълнително.

През лятото на Цикладите духат силни ветрове и понякога се случва фериботите изцяло да спрат за ден или два. Ако сте пътували със самолет до Атина и транспортните връзки с гръцката столица се прекъснат, не само ще изпуснете полета си към дома, но ще трябва да дадете пари и за нов. Когато сте с личен автомобил този проблем не съществува, а и като цяло имате много по-голяма свобода и мобилност. Ако островът ви хареса може да останете още, ако не ви допадне – свободни сте да се насочите към някой друг, а колата няма да ви пречи.

И накрая – на връщане от Гърция човек винаги се изкушава да зареди багажника си с интересни кулинарни продукти. Идвайки със самолет значително по-трудно ще пренесете всичко онова, което бихте желали да вземете със себе си.

НАСТАНЯВАНЕТО
Използвайте Booking.com за да резервирате хотел. Аз избрах този: https://www.kalypsoparos.com/hotel/.

Препоръчаха ми го двойка шведи, с които се запознах на ферибота. Едва след като се прибрах у дома прочетох позитивните коментари по форумите и ги споделям напълно. Хотелът е на самия бряг на няколко минути от центъра, където гъмжи от таверни. Усещането е като за оазис, защото наоколо е спокойно и чисто. Пред двора на хотела има малко камъчета във водата, но на двадесет метра встрани има широк безплатен пясъчен плаж. Добре е да обиколите цялото крайбрежие на Парос, за да усетите по-добре атмосферата на различните му райони.

Имайте предвид, че натовареността на острова през юли и август е голяма. Винаги може да намерите свободен плаж през деня, но вечер градчетата гъмжат от народ. Ако държите на по-спокоен отдих не трябва да мърдате от хотела си или просто да дойдете през септември, когато потокът от хора значително намалява.

И ОЩЕ НЕЩО
Ако времето и бюджетът ви позволяват отделете пет дни за Парос и после се насочете към друг остров. Възможността да посетя два или три острова е още една причина да идвам дотук с кола. Препоръчвам ви да изберете място с различна атмосфера, за да не изпадате в излишни сравнения. Аз съчетах Парос с пътуване до Санторини, защото двете дестинации предлагат свой собствен чар, но изобщо не си приличат. Накъдето и да се насочите, спомените от гръцките острови са нещо, което със сигурност си заслужава усилията, люшкането на ферибота и времето, прекарано в път.