fbpx

Как бихте описали лятото на тази година? Като се огледам наоколо виждам доста недоволни лица. Едни мрънкат, че не могат да пътуват където и колкото си поискат, други проклинат дъждовните дни и хладните софийски утрини, а трети зачеркват всички правила за безопасност, защото веднъж се живее, нали? Явно това е лятото на нашето недоволство.

От друга страна ние сме тези, които чертаем пътя си. В известна степен от нас зависи да погледнем на ситуацията от друг ъгъл и да опитаме да извлечем ползи от нея. Аз страдам умерено и съм твърдо решена да не съжалявам за пропуснатите възможности. Затова направих списък с места, които все оставям на режим изчакване. Повечето са на един хвърлей място, но все ги пропускам с оправданието, че винаги мога да отскоча до тях. И точно сега им дойде времето.

Днес ще ви представя първото от тях – Дивотинския манастир “Света Троица”. Намира се само на час пеша от град Банкя край София. До манастира има и асфалтов път с обособена зона за паркиране. Дворът му е уютен, фасадите са отлично поддържани. От църквата на входа се носи песнопение, а пред оградата има аязмо с прясна вода.

Признавам си, за първи път дойдох тук наскоро, защото все отмятах по-далечните манастири из България. Сега ще продължа да се оглеждам наблизо, защото съм сигурна, че наоколо прелива от знайни и незнайни места, които ме очакват. Ще се радвам да споделите своите открития на близко разстояние, които изпълват вашето лятото с настроение и спомени.