fbpx
Все по-често чувам думата „компромис“. Щом се заговори за лято, ваканция и море, хората все този израз използват. Екзотичните дестинации са трудно достъпни в момента, много страни налагат двуседмична карантина, а и с тези опашки по границата удоволствието от почивката драстично намалява. Но нима забравихте, че в България има толкова места, където човек да отдъхне истински. При това без да прави компромиси.
Това е районът на Триград. За да дойдеш тук PCR тестове не се изискват. Нито ти мерят температурата, нито те карат да чакаш с часове на опашка. В околностите на Триград море няма, но има друго, което превръща ваканцията в безкрайно удоволствие.
Например село Ягодина, където утрото идва с чист въздух и планинска прохлада. Където събуждането става с домашна закуска. Където под звуците на чанове стадата тръгват на паша, а ключът към приключенията е природата и нейното опознаване.
Нима е компромис да слезеш в Ягодинската пещера и да видиш всички причудливи образувания в недрата й? Или да чуеш грохота на водата в Дяволското гърло? Нима е компромис да предизвикаш себе си със спускане в Харамийската пещера, като преди това се изкачиш с въжета до входа й, разположен високо в скалите? Има адреналин, има дори страх, но той изчезва в мига, в който видиш панорамата наоколо.
Нима сетивата ти няма да крещят от удоволствие, когато минеш през Триградското ждрело и поздравиш надвисналите скали над пътя? Или щом препуснеш с колело край нивите на село Буйново и вдишаш аромата на хиляди цъфнали полски цветя?
Нима е компромис да споделиш бушуващите мисли и впечатления с приятелите си на кана червено вино? Вечер, в ресторанта, след залез слънце, когато щурците огласят дворовете и гозбите ухаят на пресни мерудии. Когато умората бавно превзема тялото, но сетивата ти отказват да кажат „лека нощ“ на цялата тази красота. И това е ваканция, зареждаща, впечатляваща и без компромиси, убедена съм.