fbpx
Кога за първи път хранихте щраус? На мен ми се случи наскоро и признавам, че общуването с тези животни се оказа истинско забавление.
Подобно преживяване никога не е било в плановете ми, но едно объркване в маршрута ме доведе край град Долна Баня. Проверих в интернет какво си струва да се види в региона. Оказа се, че наблизо има ферма за отглеждане на щрауси и реших да я разгледам отблизо.
Посрещна ме собственичката на мястото. Дойде на входа с кофа, пълна с нарязано зеле. После ме разходи из фермата и ми показа как да храня животните. Не съм предполагала колко мили и дружелюбни могат да бъдат щраусите. Ако никога не сте се срещали с този животински вид, бих ви препоръчала да го направите. В България има няколко подобни ферми, а това са подробности за тази от снимките:
Нарича се „Щраусово забавление“ и се намира на един час път от София в посока Костенец. Мястото е отворено за посещение целогодишно, защото собствениците живеят тук.
Фермата е подходяща за деца. Освен да хранят и снимат щраусите, малките посетители могат да яздят пони или да гушкат пухкавите котета в двора. Поляната пред основната сграда е слънчева и на нея са изградени детска площадка, маси за пикник и ресторант. Може да опитате пържола от щраус, да си купите козметика с щраусова мас или щраусово яйце от магазина.
Последното се отваря с бормашина, а съдържанието му се равнява на тридесетина кокоши яйца. Успях да заснема цялата процедура и продължих с изследването на района, а подробности ще ви разкажа в някой следващ пост.