fbpx
Влюбих се в Египет! Но наред с древна архитектура и история, в тази африканска страна видях и друго. Измамниците могат да бъдат много, ама много изобретателни. Затова днес ще споделя три от начините за хитруване с туристите, на които лично станах свидетел преди време. С тези примери не искам да ви откажа от пътуване до тази изумителна дестинация, а само да ви предупредя да бъдете внимателни.
ПАПИРУСИ ЗА ВСЕКИ ДЖОБ!
Отправяме се на еднодневна екскурзия от Хургада до Луксор. Аз и няколко приятели пътуваме с автобус, а колоната се състои от над тридесет рейса. Не си падам по групови мероприятия, но заради сигнали за отвличания на туристи, този начин за транспортиране се смята за по-безопасен и избирам него.
Първа спирка от програмата: фабрика за папируси. Всички се втурват да пазаруват. Аз влизам, купувам си само вода и чувам обясненията на гида. Той настойчиво уверява групата, че никъде другаде няма папируси с такова качество и на толкова изгодна цена. Правя кръгом и се връщам в автобуса, а мнозинството остава да преговаря за отстъпки. Петнадесет минути по-късно рейсът е пълен и продължаваме към Луксор. Край ушите ми долитат суми от рода на 200 долара за папирус и 500 за килим.
Пристигаме в Луксор и шофьорът отваря вратите на рейса. Паркингът прелива от продавачи на папируси, чиито оферти стартират от 50 долара. Когато обиколката ни приключва и се качваме в автобуса за да потеглим отново, цената пада до 10 долара. Размерите и качеството са идентични с тези от фабриката за папируси. Само че цената тук е многократно по-ниска, но за измамените вече е късно.
ВНИМАТЕЛНО С КАМИЛИТЕ!
Този път сме на пирамидите. Разглеждаме, снимаме се и отиваме да търсим останалата част от групата. Ориентираме се по виковете. Оказва се, че едно семейство е решило да се снима върху камили пред пирамидите. Договорили са се със собственика им, че могат да се качат върху животните за 20 долара.
Цената обаче била само за качването! За да накара животното да клекне и те да могат да слязат хитрият египтянин им поиска още по 50 долара на човек. Наложи се да ги платят, въпреки скандала.
СНИМАНЕТО ЗАБРАНЕНО!
На много места в Египет снимането е забранено. Едно от тях бе Долината на царете. Преди години гробниците можеха да се снимат отвън, но не и отвътре. Една дама от нашата група все пак реши да си опита късмета и секунда по-късно фотоапаратът й бе отнет. Върна си го след дълга разправия с гардовете на входа и „глоба“ от 100 долара.
В последствие правилата се промениха и снимането бе разрешено след закупуването на специален пропуск. Ако решите да се правите на фотограф без да го притежавате, най-вероятно ще ви споходят същите неприятности.
В крайна сметка аз имах късмет успях да се опазя от туристическите капани в Египет. Дано и вашето пътешествие в тази страна е безавариино и изпълнено с многобройни позитивни емоции.
Идеи за още екзотични дестинации, които си струва да посетите, може да видите тук: