fbpx
Чували ли сте за фестивала Санта Текла? Признавам си, аз не бях. Преди няколко години обаче, имах истински късмет да се озова в Тарагона в края на септември. Тогава местните почитат светицата Санта Текла с пищни едноседмични тържества. Каталунският град буквално тегли чертата на нормалния живот и преминава в режим на денонощна фиеста.
Бързам да поясня: това е едно състояние, в което жителите на Тарагона правят карнавални шествия, последвани от заря, среднощни танци и веселби. Кулминацията на празника е построяването на така наречените човешки кули. Най-здравите и силни мъже се прегръщат и оформят кръг. На рамене им се качват още смелчаци, върху тях застават други, а целта е да бъдат издигнати поне седем „етажа“.
Докато своеобразният строеж тече и хората пълзят един върху друг целият площад тръпне в очакване. Когато човешката кула е напълно готова настава неописуема еуфория. Испанците изваждат най-фамозните крясъци, на които тази нация е способна. После започват да поливат постижението си и да танцуват чак до сутринта.
Нямам много снимки от събитието, но ви уверявам, че преживяването е незабравимо. За мен именно фестивалът Санта Текла олицетворява Испания такава, каквато винаги съм си представяла – като страна, в която хората умеят да вземат най-доброто от живота.
След Тарагона се връщах многократно в Испания. Влюбих се в Барселона, в плажовете на Палма де Майорка, в невероятния чар на Андалусия и вкусните тапаси във Валенсия. Но ако трябва да споделя къде почувствах истинския дух на тази държава, то без съмнение ще кажа Тарагона.
Интересно ми е дали имате сходни преживявания по света? Посещавали ли сте най-популярните забележителности в някоя страна, само за да установите, че красотата на съответната дестинация се крие в малки и никому неизвестни фестивали и градчета?