fbpx
Реших да отбележа месеца на жените с тези десет филма. Някои от тях ще ви трогнат, други ще ви накарат да се усмихнете, а трети ще ви отведат на пътешествие из екзотични места. Всяко едно от тези заглавия разказва интригуваща история, в центъра на която стои жена. Желая ви приятно гледане!
„ПУСТИННО ЦВЕТЕ“
(Desert flower)

Този филм ще ви отведе в Сомалия и ще ви разкаже истинската история на Уерис Диъри. След хиляди премеждия момичето успява да избяга от родната си страна, в която и до днес се практикуват варварски обичаи спрямо жените. Главната героиня се установява в Лондон, а в последствие успява да превземе модните подиуми по целия свят.

„ВОДА“

(Water)

Едно индийско момиче остава вдовица само на осем години. От този филм ще разберете какво повеляват традициите в Индия в подобни случаи. В сцените няма и грам от изкуствения театрален драматизъм на индийските сериали. Тази горчива история описва съдбата на хиляди жени и заслужава да бъде видяна.

„СПАСЯВАНЕТО НА МИСТЪР БАНКС“
(Saving Mr. Banks)
Завладяващ филм, в който главните роли си поделят двама невероятни актьори – Ема Томпсън и Том Ханкс. Сюжетът проследява нелекото детство на Хелън Линдън Гоф в далечна Австралия. След преместването си в Англия тя използва псевдонима П. Л. Траверз и става популярна като автор на поредицата за „Мери Попинс“. Следват бурни преговори с Уолт Дисни, докато компанията откупи правата на книгата й и я филмира.
„КРАЛИЦАТА НА КАТВЕ“
(Queen of Catwe)
Този биографичен филм е посветен на Фиона Мутеси. Момичето се ражда в Уганда и израства в изключителна бедност, но се превръща в успешен шахматист от световна величина.
„МУСТАНГ“
(Mustang)
Рядко попадам на толкова красиво заснет филм. Не говоря за пейзажи, а за топлина, човещина, мечти, тъга и традиции. Това е разказ за Турция извън Истанбул, за разделянето със светския живот и за патриархата в едно общество. Пет момичета и пет съдби, които няма да ви оставят безразлични.
„ЦАРИЦАТА НА СУПАТА“
(The Ramen Girl)
На много места ще видите този филм преведен на български и като „Момичето Рамен“. Очаква ви приятна комедия, заснета в Йокохама и Токио. Филмът разказва за опитите на отчаяна млада жена да открие своето призвание в живота. Най-неочаквано главната героиня се разделя с корпоративния свят и започва да изучава тайните на японската кухня.
„ПАЛМИ В СНЕГА“
(Palm trees in the snow)
Този филм е доста различен от всички останали предложения. Харесвам подобен сюжет, защото ми помага да науча интересни моменти от историята на някоя държава. В случая действието се развива в Екваториална Гвинея и показва периода по деколонизирането на страната. Разказът тече на фона на любовна история, подсилена от палмови плантации и екзотични морски брегове.
„ЗАПОЧНИ ОТНОВО“
(Begin again)
Ако ви се гледа нещо смешно и разтоварващо, то това предложение е за вас. Кийра Найтли тук е в ролята на любител текстописец, а Марк Ръфало е продуцентът, който дава шанс на таланта й. Филмовите сцени са заснети в слънчев Манхатън и са подкрепени с много музика.
„СИНОВЕ И МАЙКИ“
(Some Mother`s Son)
Хелън Мирън играе главната роля в тази политическа драма. Действието се развива в Северна Ирландия в края на миналия век. Сценарият разказва за членове на ИРА, осъдени не като политически затворници, а като криминални терористи.
„УРОК“
(The lesson)
Вероятно този филм ще изненада приятно повечето от вас, точно както направи с мен. Често се отнасяме с пренебрежение към родното кино заради скучните сценарии и лошото озвучаване. В „Урок“ обаче всичко си е на мястото. Сюжетът се върти около една обикновена учителка и желанието й да изобличи ученик в кражба. Продукцията е заснета в град Бухово и то с минимален бюджет, но резултатът е изненадващо добър и майсторски разказан.
P.S. За да илюстрирам филмовите ми предложения сложих снимки от нощен Манхатън. Направих ги преди време, когато мястото преливаше от народ. Именно тук се развива действието на филма “Започни отново”.