fbpx
Кое е най-пухкавото и симпатично животно, което сте гушкали напоследък? Аз залагам на алпака! Това са онези рунтави същества, които на външен вид много приличат на лама.
Алпаката е тревопасно животно, което достига височина от метър и тегло от седемдесет килограма. Има изумително мека козина, от която се правят дрехи. Обитава високите Анди в южна Америка, но от известно време може да бъде видяно и в Лесковец.
Щом разбрах този факт моментално се отправих към въпросното село. То е разположено е на 14 км. от Перник, а пътуването от София отнема по-малко от час.
От няколко години в Лесковец функционира „Зоокът Алис“ . Мястото представлява голяма слънчева поляна из която щъкат както добре познати, така и екзотични животни. Тук може да срещнете муфлони, кенгуро, лами, нанду, жерави, зайци, новородени козлета и един вечно гладен щраус.
Най-голямата атракция са стадо пухкави алпаки. Храних ги, гушках ги, правих си снимки с тях и не можех да спра да мачкам изумителната им козина. Не съм и предполагала, че някой ден ще имам толкова близък контакт с подобно животно, при това в България.
Ако тръгнете към Лесковец е добре да имате предвид, че „Зоокът Алис“ работи от сряда до неделя от 10.00 до 17.00 часа. Таксата за вход е символична. Мястото разполага с павилион за храна, детска площадка, маси на открито и тоалетна. Съветвам ви да избягвате обедните часове през уикенда, защото посетителите са доста.
Информация за подобно място, на което да се забавлявате с животни, може да прочетете тук:

https://worldofvera.com/2020/12/05/ostrich-farm-kids-fun/