fbpx

Националният парк Кърка е сред най-интересните природни забележителности, които Хърватия притежава.  Струва си да се отправите към водопадите с изумруден цвят още тази пролет. Ето защо:

МОЖЕ ДА СЕ ПЪТУВА С КОЛА

Националният парк Кърка се намира в Хърватия. До тази европейска държава най-лесно се стига със самолет. Предвид усложнената обстановка обаче, по-разумно е да се пътува с кола. Така отпада вероятността за отменен полет и провалена ваканция в последния момент.

С автомобил разстоянието от София се изминава за един ден, но  свободата на придвижване е много по-голяма, както и възможността да се видят повече интересни места.

ЛЕСНО СЕ СПАЗВА ДИСТАНЦИЯ

Дистанция е кодовото име на почивките през тази година. Е, в Кърка няма проблем да стоите на разстояние от останалите. Мястото е на открито, алеите за разходка са многобройни, а през пролетта броят на посетителите е минимален.

ПЛУВАНЕТО ВЕЧЕ Е ЗАБРАНЕНО

Националният парк Кърка привлича най-много посетители през летните месеци. Наред с годишните отпуски, другата основна причина за този факт бе възможността да се плува в Скрадински бук.

Това е най-големият водопад в парка, чиято температура през лятото достига приятните 27 градуса. Заради климатичните промени обаче, от януари 2021-ва година плуването в Скрадински бук е забранено.

Ако и при вас водните забавления са били водеща причина да видите парка през лятото, то тя вече отпада. Уверявам ви, през пролетта паркът също е има своето очарование. Туристите са по-малко, цените за входен билет са по-ниски и слънцето все още не пече безмилостно на откритите пространства.

ЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО

Средното време за разходка по основния маршрут в парка отнема около два часа. Но ако искате да видите Кърка в цялата му прелест най-добре да си отделите поне три дни. Може да ги запълните с катерене, разходка с лодка или с изминаване на трасето от 470 километра веломаршрути. Те са обособени в различни категории според наклона, трудността и подготовката на колоездачите.

КЪРКА Е ПОЧТИ НА БРЕГА

Само десетина километра делят Кърка от крайбрежието на Хърватия. Най-близкият морски град до парка е Шибеник. Сред основните му забележителности са катедралата „Свети Яков“, крепостта „Свети Михаил“ и старата част с многобройни очарователни улички. Шибеник е хармонично съчетание от  история, красиви морски гледки и адриатически уют. Освен своеобразен вход към Кърка, този град е и идеална отправна точка за обиколка на цялото хърватско крайбрежие.

Още една идея за пролетно пътешествие из Европа може да видите тук: https://worldofvera.com/2020/01/19/saint-petersburg-guide/.