fbpx

Аз съм класически егоист. Когато съм с приятели полагам известни усилия да усмиря тази черта на характера си. Стане ли дума за пътешествия обаче, изобщо не се въздържам. Оставям егоизма ми да се вихри с пълна мощ. Искам най-красивите места с най-паметни гледки. Искам ги за себе си! И евентуално за онази шепа хора, които някак си ме търпят и продължават да пътуват с мен.

Разходката ми до Макриница също бе плод на моя егоизъм. Бях чувала много за това село и нямах търпение да го посетя. Просто не желаех да го деля с други. Държах да избягам от преследвачите на залези, от майсторите на селфита, от позьорите и всички онези, които помагат една дестинация да загуби своя чар и автентичност. Затова избрах късен септемврийски следобед. И докато хората все още релаксираха край морето, аз вече превземах завоите по пътя.

Макриница се намира само на петнайсетина километра над Волос, но разликата с шумния и оживен град е огромна. Селото е разположено на почти 700 метра надморска височина. Въздухът е чист, а температурите са поне с пет градуса по-ниски от тези край брега. Основната разлика обаче е в тишината.

Нямате представа какво е тук горе. Паркира ли колата си, човек сякаш попада в паралелен свят.  Нещо като земен рай, в който  клаксоните и непрестанното бръмчене на тротинетки са излезли в отпуска. В Макриница се чува всичко онова, което забързаният градски ритъм заглушава. От дърветата на централния площад в селото се носят птичи песни. Потраква лед  в чашите за фрапе. В таверната музиката е приглушена и дори месните старци спорят, но някак си тихо.

Мястото без проблем се обикаля за час. Основните забележителности са църквата „Свети Йоан Кръстител“, изворът на безсмъртието и часовниковата кула. Онова, което превръща разходката из каменните улички в нещо специално, са невероятните гледки. Именно те са причина Макриница да се препълва с хора през уикендите. Аз обаче съм тук в правилния момент и само спокойствието и панорамата към морето имат значение.

Полезно:

Разстоянието от София до Волос се изминава за около шест часа с кола. Градът е отправна точка към островната група на Спорадите и от пристанището му тръгват фериботи за Скиатос, Скопелос и Алонисос.

Пътувайки насам е добре да отделите повече време за разглеждане както на самия Волос, така и на традиционните планински села на полуостров Пелион – Макриница, Цагарада и Портария.

По крайбрежието на Пелион има няколко места с красиви плажове, подробности за които може да прочетете тук: https://worldofvera.com/2019/04/14/pelion-greece-holiday/.