fbpx
Как сте с прегрешенията напоследък? Стараете ли се да изчистите греховете си или не разчитате на нечия милост? Защото днес ще ви заведа на едно специално място. Твърди се, че ако преминете от другата му страна, ще получите опрощение и ще се почувствате като преродени.
Има само една важна подробност. Въпросното място е разположено под огромен каменен блок с тегло около пет тона. Представлява отвор с дължина от метър и половина и височина само тридесет сантиметра. Нарича се „Провиралкята“, а промушването през нея е истинско предизвикателство за поклонниците.
За да се озовете на мястото за пречистване трябва да тръгнете от Лиляч. Това китно село се намира на петнадесетина километра от Кюстендил. Карайте само по главната улица на Лиляч и следвайте табелите за църквата „Свети Георги Победоносец“. Не разчитайте на автомобилната навигация, защото „Провиралкята“ е зададена грешно и ще се озовете в задънена улица.
В края на селото има мост, след който асфалтът свършва и започва песъчлив път. Най-добре е да оставите колата си на поляната там, защото нагоре се минава само с високопроходим автомобил. Разходката от тази точка до „Провиралкята“ отнема не повече от тридесет минути с бавен ход. Местността обаче е изключително пасторална и си заслужава да й посветите част от времето си.
Наоколо е пълно с овощни градини, а въздухът ухае на пролет и цветя. В далечината се виждат планини, чиито върхове са отрупани със сняг и блестят от слънцето.
Първо ще стигнете до микроязовир. После пътеката продължава нагоре през борова гора и завършва с обширна поляна. В центъра й се извисява църквата „Свети Георги Победоносец.“
В подножието на храма са разположени множество каменни блокове с причудливи форми. Самата „Провиралкя“ е обозначена с икона на Света Богородица. Според вярванията онзи, успял да мине през отвора, ще получи опрощение, здраве и духовно прераждане.
Признавам си, дори не опитах да се промуша. Превърнах греховете си в уроци и се научих да живея с тях. Но знам, че има хора, които отчаяно се нуждаят прошка, изцеление или чудо. И кой знае, може те да намерят своята магия именно тук.
Идея за разходка до още едно свято място в региона – язовир Пчелина, може да прочетете тук: