fbpx

Ето какво е добре да знаете, преди да потеглите към най-романтичния гръцки остров:

КЪДЕ ДА ОТСЕДНЕТЕ?

Ако искате необятни гледки и пъстри цветове, трябва да се настаните в западната страна на острова. Там са разположени основният град Фира, Имеровиги, Оя и личният ми фаворит Фиростефни. Цените за нощувка в тези селища са малко по-високи, но се компенсират от невероятната им красота. Точно тук ще получите типичната архитектура, стъпаловидно разположените хотели и криволичещите улици с цъфнали бугенвилии.

Имайте предвид, че ако идвате с организирано пътуване то най-вероятно ще бъдете настанени в източната част на Санторини. Там са Камари и Периса – комерсиални и безлични места, които имат капацитет да поберат масовите туристи. Отседнете ли там ще се налага всеки ден да пътувате до западната част за да получите онова Санторини, което изглежда като на картичка.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ЗА ДА СЕ ОБИКОЛИ ОСТРОВА?

Санторини може да се разгледа и за един ден. Но за да се усети трябват поне три нощувки. Няма как да почувствате магията на острова, ако не сте се будили с гледка към морето, не сте закусвали на ръба на скалите и не сте пили рицина по залез слънце в джакузито си. Добавете дегустация на вино, разходка до селата из вътрешността или до основата на вулкана и ще видите, че на Санторини времето отлита неусетно бързо.

СКЪПО ЛИ Е И ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ОСТРОВЪТ?

Да, цените на острова са високи. Инвестицията обаче си заслужава, защото човек не попада на подобно място всеки ден.

Имиджът на мястото предполага романтика, залези и сватби. Не ви препоръчвам да дойдете тук с малки деца. Стъпаловидният терен изобилства от стълби и прави придвижването с детска количка невъзможно.

КОГА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ?

По принцип най-подходящото време е ранна пролет и късна есен. По изключение, бих казала, че идеалното време за разходка до Санторини е точно сега.

 

В нормални години на острова всеки ден акостират по няколко круизни кораба. Основният град се пълни с десетина хиляди лутащи се и бързащи да снимат, ядат и изкупят всичко туристи. От една страна това променя облика на мястото, а от друга надува цените до безкрайност. В момента опериращите круизни компании са малко и си заслужава да посетите острова преди отново да се наводни с народ.

 

ОСТРОВЪТ СТАВА ЛИ ЗА ПЛАЖ?

Не съвсем. На Санторини има няколко плажа, но те не са онова, заради което да пътувате дотук. Например Червеният плаж е екзотичен, но неудобен за трудноподвижни хора, а Черният е твърде напечен през лятото.

Може да се задоволите с хотел с джакузи или басейн, а ако държите на ситен пясък и изумрудена вода, то по-добре да се насочите към други острови. Информация за тях ще намерите тук:

Куфониси – https://worldofvera.com/2019/08/26/koufonisia-island/

Сирос – https://worldofvera.com/2019/10/18/siros-island-greece/

Аморгос – https://worldofvera.com/2019/11/19/ship-amorgos/

Сими – https://worldofvera.com/2019/03/10/island-life/.