fbpx

Какво знаете за Конявската планина? Малко или почти нищо, нали. Признавам си, аз също не познавах този район добре. Затова  реших да попълня пропуските си и се отправих на разходка до хижа „Момин кладенец“.

Преходът се оказа изненадващо приятен и го препоръчвам на всички, които обичат бягството в планината.

Изходна точка за хижата е кюстендилското село Извор. Може да паркирате автомобила си в центъра му и да се снабдите с вода и нещо за хапване от тукашния магазин. Като застанете с лице към детската площадка на основния булевард в селото, от лявата й страна ще видите малка улица, която се изкачва нагоре. Това е пътят, който ще ви отведе до хижата.

В самото му начало е разположена църквата „Света Троица“. Следват няколко къщи и улицата изчезва, за да отстъпи място на гората. Разстоянието до хижата е почти четири километра и се изминава за около час в едната посока. Пътят е предимно на открито, затова е добре да се предпазите с шапка и много слънцезащитен крем.

В началото има поляни със селскостопански животни. Следват няколко черешови дървета, които имах щастието да дегустирам. В тревата е пълно с горски ягоди, които зреят точно сега и притежават изумителен аромат. Наклонът е минимален без стръмни участъци и е лесно проходим, дори ако сте в компанията на деца.

За съжаление в момента хижата не функционира. Има само работеща чешма, от която да подновите запасите си от вода за разходката наобратно.

Ако преходът дотук ви се е сторил недостатъчен може да го удължите двойно с изкачване на връх Колош или с разходка до местността Янкьовец, където цъфтят диви божури.

Имайте предвид, че след хижата пътеката става стръмна и минава през гората. Там ви очаква прохлада, но и невероятно нашествие от комари. Свирепи са и не се впечатляват от никакви репеленти.

Аз оставих покоряването на върха за някой следващ път. Върнах се да хапна още от вкусните горски ягодки и да посрещна залеза край водите на малкия язовир Извор, разположен до едноименното село.