fbpx
Панорама! Това е думата, с която бих описала местността Пашови скали. Застане ли върху каменния ръб човек вижда частица от Родопите като на длан. Хълмовете са потънали в зеленина, а по върховете им са кацнали селата Пашови, Света Петка и Аврамово.
Преходът до Пашови скали е лек и изключително приятен. Струва си да го направите в слънчев ден като днешния, а ето и подробности за маршрута.
Изходният пункт за местността Пашови скали е Юндола. Оставете автомобила си на паркинга до пазара в центъра на курорта. После тръгнете през поляните към параклиса „Света Петка“. Храмът трябва да остане от дясната ви страна, а вие продължете нагоре по пътеката към гората.
След пет минути ще се озовете пред входа на стопанството на Лесотехническия университет. То е опасано с телена ограда, а вие трябва да се движите вдясно около нея. Указателни табели няма, а само червена маркировка по дърветата.
Пътят е с минимален наклон и се движи през смесена гора. Под дърветата е пълно с малини, боровинки и непознати за мен цветя.
Дори да ходите с бавно темпо след не повече от тридесет минути ще се озовете на малка поляна с беседка. На метри от нея са разположени и самите Пашови скали.
Съществуват различни легенди за това място, но няма значение на коя от тях ще повярвате. По-важно е да дойдете тук в ясен ден за да се насладите максимално на чистия въздух и гледката наоколо.