fbpx

Малдиви, Сейшели, Мадейра, Исландия, Кабо Верде, Мардин…

Напоследък страницата ми във Фейсбук прелива от реклами. Повечето промотират чартъри до тези и други интересни дестинации. Гледам, радвам се и направо ми идва да изкрещя: „Браво! Най-после!“

С години имах чувството, че родните туроператори спят зимен сън, в който главни действащи лица са Анталия, Египет и три европейски столици. Но тази година чудото най-после се случи. Всички се събудиха и осъзнаха, че по света има и по-вълнуващи места, които са достъпни с директен полет от София.

Вероятно всеки истински пътешественик би махнал с ръка и би казал, че организираният туризъм не е за него. В днешно време е сравнително лесно човек да резервира самолетен билет и хотел и да направи пътуването си по свой вкус.

И все пак, за много хора чартърните екскурзии са най-добрата алтернатива. Могат да бъдат заплатени в кеш, няма прекачвания и опасност от изпуснати полети, а с логистиката и документите се занимават хора с опит. За по-възрастни пътници или такива без езикови познания тези услуги са от значение, макар и да идват на доста висока цена.

Признавам, че в миналото неведнъж съм ползвала услугите на туристическа агенция. Преди появата на нискотарифните авиокомпании и сайтовете за хотелски резервации с приятелите ми често използвахме чартъри. Летели сме до Тунис, Коста дел Сол, Малага, Египет и дори до Прага, откъдето качвам снимки.

Първото ми ходене до Чехия бе за Нова година в компанията на още пет човека. Офертата пасваше на дните, в които можехме да си позволим отпуска за празниците. Агенцията си свърши добре работата и екскурзията мина без неприятни изненади. Харесах Прага и още два пъти се връщах в този град, но без да използвам услугите на туроператор.

Напоследък започнах да споделям информация как сами да организирате почивката си, но досега не съм публикувала оферти от агенции. Затова ви питам:

Използвате ли услугите на туроператори? Почивали ли сте на някое от изброените места с чартър? Има ли оферта, която ви изкушава или агенция, от която сте останали доволни? До коя дестинация бихте отишли, ако ви предложат директен полет и изгодна цена от София?