fbpx

Днес ще ви разходя до най-известния плаж на остров Милос. Нарича се Саракинико и всъщност изобщо не прилича на плаж. Ако държите на палми, чадъри, шезлонги и бар с коктейли, то по-добре си потърсете друго място. Тук липсват типичните ваканционни глезотии, но пък природата си е свършила работата отлично.

В продължение на хилядолетия морето и скалите са работели в пълен синхрон, а резултатът е уникален. Наоколо е пълно с бели хълмове, чиито върхове наподобяват кули от пудра захар. В подножието им се вие причудлив бряг, накъсван тук-там от лагуни с плитка вода. Цветният контраст е изумителен, а гледките от скалистия ръб се помнят дълго.

Саракинико е задължителна спирка за посетителите на остров Милос. Въпреки популярността на мястото, наистина си струва да отделите два часа за разходка до този плаж. Ето какво е важно да знаете, преди да потеглите към него:

ПАРКИНГЪТ:

До Саракинико не може да се слезе директно с кола. На един от хълмовете край плажа има огромен паркинг, на който да  оставите автомобила си. Слизането до брега отнема 10-15 минути пеша. Пътят е с лек наклон и без абсолютно никаква сянка.

ХРАНАТА:

Таверна или магазин на плажа няма! Единствените тоалетни и каравана за вода, фреш, кафе, чипс и бисквити се намират на паркинга.

ПЛАЖЪТ:

Самият плаж представлява няколко вдлъбнатини, издълбани от морето. Скалите край водата са покрити с лек мъх и са изключително хлъзгави. Затова е добре да влизате внимателно и по възможност с обувки за плуване.

Морското дъно е с камъчета и зърнест пясък, но ходенето по тях не е проблем. Тъй като лагуните са плитки водата в тях е топла и без вълни. С плуване може да влезете в дълбоката част на морето. Там е добре да внимавате за лодки и ентусиасти, скачащи от ръба на скалите.

ПРИНАДЛЕЖНОСТИТЕ:

На Саракинико няма шезлонги, душове или места за преобличане. Не носете чадър, защото едва ли ще успеете да го закрепите в скалите. Най-добре е да оставите ценните си вещи в колата и да носите само чанта с хавлия, вода и слънцезащита.

ВРЕМЕТО:

През летните месеци плуването в лагуните е невъзможно заради силните северни ветрове, наречени Мелтеми. Ако държите да се изкъпете тук то следва да посетете острова през юни, в началото на юли или през септември, когато морето утихва отново.