fbpx
„Не е Шотландия! България е!“ Вероятно много хора биха озаглавили така тези няколко снимки. Откъде знам ли? Ами от групите за пътешествия, които следя във Фейсбук.
Често попадам на постове със сходно заглавие: „Не е Швейцария, България е!“, „Не е Гърция, България е!“ и дори „Не са Малдивите, България е!“
Да си призная, подобни сравнения му звучат не само абсурдни, но и напълно излишни. Кому е нужно да опитваме да изтъкнем нещо, което ние не сме. Била съм в Швейцария и знам, че планините им са по-високи от нашите, а езерата многократно повече на брой от родните. Или в Гърция, чиято плажна ивица е с внушителните 14880 км. на фона на скромните 340 км. български бряг. Колкото до Малдивите мисля, че прилики в морето изобщо не трябва да се търсят.
България си е България, дори когато в нея има подобни места. Това е Блек Сий Рама – голф комплекс с хотелска част и частни вили, разположен край Балчик. От идеално окосената трева се вижда морето и силуетът на мястото наистина наподобява природата на Шотландия. Само че това кътче е просто място, в което човек може да се почувства чужденец в собствената си страна. Тук е поддържано, дори идеалистично, но на мен не ми е българско.
За мен страната ни е един неповторим хаос със свое собствено очарование. България е Родопите, където гледките спират дъха, а атмосферата остава завинаги в сърцето. България е тук, където най-разнебитените пътища отвеждат в рая. Където хората по селата живеят скромно, но с гордо вдигната глава, а от бръчките по лицата им струи мъдрост и вяра. България е тук, където вкусът на зеленчуците и ароматът на билките остава за цял живот в съзнанието.
България не е нито Швейцария, нито Гърция, нито Шотландия, а и няма нужда да бъде! България е себе си, с доброто, грозното, красивото, лудостта, топлината и човечността. Обичам я каквато е, харесвам недостатъците й и нямам никакво желание да я сравнявам с никоя друга страна по света! Тогава как бих нарекла тези снимки ли? Просто малко, зелено и приятно бягство от реалността. И абсолютно нищо повече.