fbpx
Ако трябва да съставя списък с непознатите места край София, то със сигурност бих включила и това. Става дума за Панчаревския манастир „Свети Николай Летни – Чудотворец“. Той е разположен в подножието на крепостта Урвич.
Няма начин да попаднете случайно в този храм, затова днес ще ви отведа на кратка есенна разходка до него. Ето и подробностите:
КАК ДА СТИГНЕТЕ:
Манастирът се намира на около осем километра от Панчарево. Подминавайки езерото продължете да шофирате в посока Самоков. Паркирайте вляво на пътя точно пред паметника на Трудовака. Може да дойдете дотук и с градски транспорт с автобус номер три. Подробности за маршрута му има в една от снимките.
ПЪТЕКАТА:
Застанете с лице към паметника. Пред него има чешма, а от лявата й страна се спуска пътека надолу към реката. Трябва да тръгнете по нея. Не се притеснявайте, тя е леко стръмна само в първите стотина метра. След това теренът е равен и спокойно може да се извърви и от малки деца.
В зависимост от темпото, с което се движите, разстоянието от паметника до манастира ще ви отнеме не повече от двадесет минути. Пресечете моста, после продължете покрай амфитеатъра и следвайте утъпканата пътека.
Тя се разклонява само на едно място, указано с табела. Направо продължава към останките от крепостта Урвич, а вдясно към манастира. Непосредствено преди портите му отново има леко изкачване, което се преодолява за две-три минути.
ХРАМЪТ:
На различни места в интеренет манастирът фигурира под името Урвички или Панчаревски. Нарича се „Свети Николай Летни – Чудотворец“ и не бива да се бърка с този на язовир Пчелина, носещ същото име.
Предполага се, че е основан в периода десети – дванадесети век. Бил е разрушен, а после възобновяван два пъти през миналия век.
Църквата към него е построена през 1996 г. върху основите на стария храм. И макар в България да има много по-внушителни и добре поддържани манастири, то разходката до този определено си заслужава. Заради тишината, дворът, пълен с кестени и орехова шума и заради есента, която е покрила гората наоколо с пъстро одеяло. Дано само листата, цветовете и слънчевото време се задържат и ни радват по-дълго.