fbpx
Книгата или филмът? Кое е по-добро и кое трябва да бъде първо? Този спор наподобява другия за кокошката и яйцето. И няма еднозначен отговор.
Понякога толкова се увличам от героите в дадена книга, че щом затворя последната страница, веднага си пускам филма. И често оставам разочарована, защото емоцията не е същата.
Друг път екранната версия силно ме грабва, а после в книгата нещо не ми достига. Много рядко се случва и двете произведения да ми въздействат еднакво и дори да се допълват по между си.
С историята на Нимсдай Пурджа се получи точно така. Изгледах документалния филм по Нетфликс, посветен на невероятното му постижение. В рамките на шест месеца непалският катерач покорява всички четиринадесет върха с височина над 8000 метра. Мисията му е определяна като пълна лудост, но Нимсдай доказва на света, че пред човешката воля няма граници.
Биографичният филм впечатлява с реални кадри от изкачванията и с невероятни зимни пейзажи. Но сякаш не ми беше достатъчен. Исках да науча повече за главния герой и хукнах към панаира на книгата. Сдобих се с печатното издание, в което липсват величествени панорами. За сметка на това думите предават много по-ясно вътрешният глас на автора, неговите мисли, страхове и емоции по време на планинските експедиции.
Остава ми малко до финалните страници на “Отвъд възможното” и мога да заявя, че книгата и филмът са истинско удоволствие. Вървят идеално с топъл чай и провокират мечти за нови пътешествия.
Кои книги и филми грабнаха вашето внимание напоследък? Взехте ли си нещо от панаира на книгата? И как предпочитате историите – на хартия или предимно на телевизионния екран?