fbpx
Раят на земята се намира в Швеция! Не на Малдивите, на Карибите или на идиличен остров във Френска Полинезия. Поне така излиза от едно скорошно проучване.
Според класация, направена от Global Citizen Solutions, Швеция е страната с най-добро качество на живот. Второ и трето място заемат съответно Финландия и Дания, а България е едва петдесет и четвърта. Класирането е извършено на база разходи за живот, инфраструктура, политическа свобода и прочие.
Погледнах данните и мислено се върнах към моята разходка из Малмьо. Бях посещавала други скандинавски страни и когато се озовах в Швеция знаех какво да очаквам.
Посрещнаха ме традиционните кафеникави сгради с миниатюрни балкони. Приютиха ме музеите, в които спасих дрехите си от подгизване. Ресторантите ме запознаха с нов вид зеленчук, които външно прилича на краставица, но тук има вкус на подгизнала гума.
Обиколих централната зона и усетих, че ми липсват дървета, пространство и цвят. Под похлупака от навъсено небе булевардите изглеждаха някак тъжни. Сякаш се готвеха да заспят зимен сън, макар да бе едва средата на септември.
От време на време минаваше човек с велосипед или чадър. Вероятно за да напомни, че в този град все пак кипи живот, дори и с различен ритъм.
Не харесвам дъждовно време, но този път бях доволна. Видях локвите, почувствах вятъра, сблъсках се с реалния шведски климат и усетих как моментално той повлия на настроението ми. Въпреки реда, сигурността, наличието на тротоари и липсата на коли, паркирани върху зелените площи. За пореден път осъзнах, че не бих могла да вирея на тази географска ширина. Дори когато в нея се намира раят.
А вие? Бихте ли заменили слънчевия роден хаос със скандинавския ред? Бихте ли се примирили с изкуствения вкус на зеленчуците за сметка на по-висока заплата? Бихте ли се отказали от слънцето за да получите частица от дъждовния шведски рай?