fbpx

Как изглежда идеалното работно място? И къде се намира то? Аз имам нужда от компютър, фотоапарат, бърз интернет, бюро и удобен стол. И щом се замисля къде бих искала да ги разположа, веднага се сещам за бунгалото, в което настаняват детективите от сериала „Убийства в рая“. То е миниатюрно, но се намира на плажа. Бих могла да плувам за закуска, после цял ден да пиша, а вечер да каня приятели и да посрещаме заедно залеза край вълните.

Обаче наскоро установих, че няма нужда да ходя на другия край на света. Просто защото живея и се трудя в София. А според общото мнение това е един от градовете, които предлагат перфектни условия за дистанционна работа.

Ако не ми вярвате, то може да проверите сами. Столицата ни заема едно от челните места във всевъзможни класации, базирани на няколко важни критерия. Сред тях са разходи за живот, сигурност, стабилен интернет, уреден транспорт и наличие на добър социален живот и възможности за отдих. Знам, че някои от вас ще махнат възмутено с ръка, защото не мислят така. И все пак, ако сте се качвали в метрото на Ню Йорк или Париж, то няма как да не се съгласите, че нашето е доста по- приятно за ползване.

София има своите кофти квартали, но на фона на градовете в Латинска Америка, тук е доста по-безопасно. Столицата ни има многобройни паркове и градинки, заведения с добра кухня и безброй интересни места за отдих в радиус от стотина километра. Има само един час разлика спрямо повечето страни на континента и ежедневни нискотарифни полети до основните дестинации в Европа. Интернет покритието е добро, а дългосрочните наеми са приемливи, особено ако човек получава доходи по европейските стандарти.

Излиза, че тук условията за живот и дистанционна работа са много добри даже по световните критерии. Питам се тогава какво не ни достига? Само заплащането ли е онова, което кара толкова българи да избират  друга страна за живот? Дали е държавната политика, липса на перспектива и стабилност? И ако зависеше от вас, то до коя точка на света бихте транспортирали своето работно място още сега?