fbpx
Какво ще кажете за разходка до Ски Парк „Картала“? Дори да не харесвате белите спортове пътуването в тази част на Рила си заслужава. Ето защо:
РАЗПОЛОЖЕНИЕТО:
Ски Парк „Картала“ се намира в местността Бодрост на тридесет километра от Благоевград. Разстоянието от София се изминава за около два часа, защото последният участък е с много завои. Пътят до пистите е добър, асфалтът няма дупки, а снегът се почиства редовно.
СЪОРЪЖЕНИЯТА:
„Картала“ се състои от кабинков лифт, един влек паничка и един бейби влек. Голямата писта е за напреднали, а по-малката е идеална за онези, които тепърва започват да се обучават.
До лифтовата станция има голям паркинг и хотел, който в момента не приема резервации. Ресторантът към него работи и разполага с многобройни места на открито и закрито.
На учебната писта има чайна с камина. Собствениците й предлагат салата, пържени картофи, скара и топли напитки, а храната е с адекватни цени. Тоалетната е вътрешна и чиста.
От най-ниската точка на голямата писта тръгва пътека, която стига до учебната писта. Разстоянието е малко и има лек наклон, затова е обособено като зона за шейни. Стори ми се малко тясно за пързаляне, може би затова мнозина се спускаха около чайната.
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Посетих „Картала“ през седмицата и мястото беше доста спокойно. Нямах проблем с паркирането (беше безплатно), нито с намирането на свободна маса на открито за обяд. Стопаните на „Старата чайна“ са любезни, обслужването е бързо, а храната е вкусна.
Останах впечатлена от състоянието на пистите и със сигурност бих се върнала отново. Актуалните цени на картите може да видите на страницата на курорта във Фейсбук.
Забелязах няколко семейства, които останаха да нощуват на паркинга с кемпери. По пътя имаше вили, но не знам кои от тях функционират в момента. Най-близките до „Картала“ хотели са на изхода на Благоевград.
Ако вече сте посетили Ски Парк „Картала“ и търсите нещо сходно, бих ви предложила да се отправите към Мальовица. Подробности за тази ски зона съм обобщила в следния пост: https://worldofvera.com/2021/02/01/maljovica-ski/