fbpx
Ходи ли ви се на кино? И то на филм, чийто сценарий ще ви откъсне напълно от студа, мартенския сняг и всичко негативно, което в момента ни заобикаля. Предполагам, че да. Затова ще ви подаря билет за епизод от сагата, наречена „Остров Милос“.
Прекарах девет дни на това парче гръцка земя през миналото лято. Всеки миг от тях наистина приличаше на филм. В главната роля бяха морето и многобройните плажове, а поддържащата бе отредена за храстите с бугенвилии. Цъфтяха бясно във всички нюанси на розово, жълто, червено, лилаво и дори бяло. Листата им не стигаха за сянка от жаркото слънце на Цикладите, но осигуряваха идеален контраст за снимки.
Всички тези са от улиците на Адамас – главния пристанищен град на Милос. Тук акостират лъскави яхти, а младежите обичат да се забавляват до зори. Онези, които предпочитат спокоен отдих, отсядат на брега в Полония или на хълма в столицата Плака. Което и място за настаняване да изберете, за престоя на острова задължително ви трябват две неща: достатъчно време за опознаване на мястото и автомобил, с който да обходите поне малка част от седемдесетте плажа на Милос.
Може да си наемете такъв на място или да дойдете със собствения си от България. Пътят от София до пристанището в Пирея отнема осем часа. Следва плаване с ферибот, което доста се оскъпява заради билета на колата.
Друг вариант е да се пътува със самолет до Атина и после с втори до Милос. Възможно е и с полет до гръцката столица, Санторини или Миконос, а после да продължите с ферибот поне още три часа. Разбира се, най-приятно е да се дойде дотук с яхта, но този начин за придвижване е добър само през лятото.
Колкото до времето – за някои и седмица тук вероятно ще е много, а други биха искали да останат цял живот. На мен Милос ми хареса и със сигурност е в моя топ десет на най-красивите гръцки острови.
Планирах шест, а удължих престоя си на девет нощи, защото не исках този морски филм да свършва. Надявам се тези кадри да ви стоплят и ви питам: кои от островите на южната ни съседка ви харесват най-много?
Още за Милос и най-символния му плаж Саракинико може да прочетете тук: https://worldofvera.com/2021/10/11/sarakiniko-beach-milos-greece/