fbpx

София е светлина! Причина за това е фестивалът Lunar, който се провежда този уикенд в столицата. Посетих част от обектите и видях града ни цветен и приятно оживен. Ето и останалите ми впечатления:

Първо: София изглежда пуста, но локациите, участващи във фестивалната програма, са пълни с хора! Подгответе се за бавно придвижване и за още стотици, желаещи да запечатат всеки миг от светлинните трансформации на сградите.

Второ: Използвайте метро! Придвижването с автомобил е почти невъзможно. Огромни групи от хора непрекъснато пресичат пешеходните пътеки по булевардите в централната зона. Паркирането също е предизвикателство, което най-добре да си спестите в такъв момент.

Трето: Сложете си удобни обувки. Локациите, участващи в програмата, са пръснати из града. За да обиколите само половината ви трябват няколко часа.

Изчакайте и да се стъмни напълно, защото светлинният ефект тогава е много по-голям.

Четвърто: Прожекциите върху фасадата на Националната библиотека и Квадрат 500 са динамични и се повтарят през няколко минути. Те са най-ефектни и събират много посетители. Аз се впечатлих от визуалните трансформации на Народния театър и многобройните сърца пред НДК.

Пето: Обичам дните, в който София оживява така. Градът ни има нужда от повече такива цветни и безплатни събития. Нямам търпение за следващия уикенд, когато предстои Европейската нощ на музеите.

    А вие? Харесвате ли подобни събития и какво интересно предстои във вашия град?