fbpx

Първата реакция винаги е смут. Следва широко отваряне на очите и взиране в моите. Сякаш не съм се изразила правилно или  съм произнесла думите на някакъв космически език. Но щом повторя: „Без риба и месо, моля!“ идва логичният завършек. Сервитьорът се почесва по тила, прехвърля наум съдържанието на менюто, повдига безпомощно рамене и хуква в кухнята да пита може ли евентуално да ми изпържат картофи.

  От дете не ям риба и месо. Когато съм по родните географски ширини или наоколо из Балканите нямам проблем с този факт. От менюто все ме изкушават прясно приготвени зеленчуци под формата на тиквички, миш-маш, патладжани с доматен сос, постен гюведж, пататник и какво ли още не. Компания им правят халуми на грил, сирене по шопски или такова, изпържено в хрупкав тестен бюрек.

Разнообразието от салати и неща за топене (хумус, лютеница или любимия ми мутабел) също е огромно и по нищо не ми личи, че имам известни претенции към храната. Мога да седна навсякъде и да се нахраня богато.

Стегна ли куфара си обаче, винаги тръгвам с едно наум. Особено когато посоката е север. Там разнообразието от безмесни ястия рязко намалява, а на негово място се появяват риби, други риби и полусурови меса.

При такива пътувания доста страдах в началото. После погледнах на тях от добрата им страна. Научих се да ги приемам като период за емоционално обогатяване и леко физическо пречистване. Отскоро започнах да компенсирам липсата на балансирани храни и с прием на Витамини за вегетарианци. Избрах тези на Doppelherz, защото са специално разработени за хора като мен. Съдържат всичко необходимо и помагат на организма ми да оцелее в периодите на принудителен зеленчуков пост.

  До известна степен реших проблема с вегетарианството, но отскоро пак съм в дилема. От приятели чувам, че Япония и Аржентина са страни, които непременно трябва да се видят. Разбрах и още, че в тези две дестинации няма какво да ям.

Затова ще питам направо: Какво показва вашият опит на пътешественици: къде е адът и къде е раят за вегетарианците? Има ли сред вас хора, които не консумират риба и месо? Как замествате липсата на протеини и приемате ли хранителни добавки?