fbpx
Каня ви на разходка в покрайнините на София. Това са хълмовете над Панчарево. Намират се само на петнадесет километра от центъра на столицата, но сякаш са в друго измерение. Тук няма и помен от шумните тротоари, от булевардите с напрегнат трафик и високите сгради, които понякога скриват слънцето.
Насочвам се към пейките над езерото. Едната се води панорамна, укрепена е с бетон и стърчи от ръба на скала. Другите обаче са доста по-приятни. Дървени са и представляват трупи, сковани между основите на дърветата. Разполагат със сянка, килим от цветя и още по-впечатляваща панорама.
Сигурна съм, че ще ги намерите лесно. Паркирайте в края на село Герман, непосредствено преди стената на езерото. После тръгнете по алеята, която го обикаля и веднага след първите 50 метра завийте вляво.
Пътеката е тясна и има лек наклон в началото. След петнайсетминутно изкачване ще видите разклон с табели. Ако се спуснете надясно ще се озовете на бялата дървена пейка.
Продължите ли още направо, след 10-15 минути ще попаднете на още няколко места за сядане. Част от тях са на самата пътека, други гледат към езерото.
Слизането е неусетно и отвежда край ВЕЦ Кокаляне в края на асфалтовата обиколна алея. За да се върнете до автомобила си ще трябва да вървите по нея.
Целият маршрут е десетина километра, но усилието си заслужава. Защото дори тук, на няколко минути от центъра на София, бягството е възможно, а жадуваните свежест и прохлада са в изобилие.
Желая ви приятна разходка!