fbpx
Кога за последен път снимахте на лента? Или сте толкова млади, че никога не ви се е налагало да го правите?
Аз съм от хората, които прекараха част от живота си преди началото на цифровата фотография. Помня времето, когато трябваше да уловя емоциите от един рожден ден, концерт и дори пътуване само в 24 кадъра.
Всяко щракване на копчето отброяваше оставащите пози, а те имаха свойството да свършват удивително бързо. Следваше голямо треперене – как ще проявят филма и дали във фотостудиото няма да осветят или дори да загубят лентата. Понякога изваждането на снимки излизаше цяло състояние, защото всички искаха копие, а то струваше пари. Снимките се трупаха и заемаха все по-голямо място от стаята ми, а подреждането им в албум за мен бе ритуал, изпълнен с толкова щастие…
Към тези спомени ме върна един кашон с ленти, който отлежава на дъното в гардероба ми. Част от тях съм прехвърлила в цифров вариант, но другата още чака своя ред. Съвременните възможности за фотография разглезиха всички и се запитах:
Какво ли би станало, ако утре тръгна на пътешествие и трябва да събера впечатленията си само в две или три ленти? Ще мога ли да уловя атмосферата на едно място в шест или седем пози, след като с години снимах на воля кадър след кадър? Вероятно ще е трудно, но днес реших да опитам.
Представям ви Миртос. Този плаж се намира в северозападната част на остров Кефалония. Цветът на водата изобщо не подсказва, че заливът е в Гърция. Морето е млечно синьо, сякаш човек е на Карибите. Само сенките на облаците му добавят по-тъмни нюанси тук или там.
  На живо Миртос е още по-впечатляващ и онези от вас, които са били тук, го знаят. На човек му се иска да запечата всяка вълна и ситните капчици, които срещата й с брега образува. Да снима панорамата отвисоко и цветния контраст на морето с чадърите, хавлиените кърпи и пъстрите бански. Да снима себе си, приятелите си и отраженията в огледалото за обратно виждане, чак докато плажът се изгуби от погледа.
Направих повече от петдесет снимки, но опитах да избера само онези, които най-добре показват магията на Миртос. А вие? Колко кадъра заснехте тук? И колко ленти биха ви трябвали, за да предадете красотата дори и само на остров Кефалония?