fbpx
Десет килограма. И нито грам повече!
Преди години подобно условие би звучало неприемливо. С идването на нискотарифните компании обаче, всички свикнахме да бъдем по-пестеливи с багажа си. При цена на билет от 20 лева в посока добавянето на още 150 лева за обемист куфар се струва твърде много на всеки.
И веднага идва въпросът: какво да вземем със себе? Не зная кое е най-необходимото за вас, но днес ще ви разкажа за моите вечни придружители. Ето онова, с което пътувам за дълъг летен уикенд в чужбина, така че да се вместя в заветните десет килограма.
Първо:
Две рокли, три тениски, ленен панталон, бански, джапанки и бельо. Опитът ми показва, че за три или четири дни това ми е напълно достатъчно. Пътувам с дънки, блуза, сандали и леко яке в ръка. Всеки път, когато се изкуша от повече дрехи, ги връщам обратно необлечени.
Второ:
Не пълня безцелно раницата или куфара си. Винаги първо подреждам дрехите върху леглото, преценявам дали ще ми свършат работа и чак тогава ги сгъвам в куфара.
Трето:
Не нося хавлии, макар да отивам на море. Открих бързосъхнещите кърпи, които вече продават навсякъде. Леки са, сгъват се на топка, голяма колкото шепата ми и заемат минимално пространство.
Четвърто:
Козметиката е вечното предизвикателство. За кратки пътувания използвам тестери или травъл сетове. Ограничавам грима до спирала и глос, а с бижутата се старая да бъда пестелива.
Ако има нужда купувам репеленти на място. Установих, че ако някой спрей противодейства на тукашните комари, то съставките му са абсолютно безпомощни при нашествие от техните гръцки или турски събратя например.
Пето:
Преди смятах, че лекарствата нямат място в багажа ми. Рязко смених мнението си след една безсънна нощ в Каляри. Тормозеше ме неприятно главоболие, но така и не открих денонощна аптека в целия град. Оттогава винаги пътувам с хапчета против главоболие и такива, способни да облекчат стомашно неразположение или възпалено гърло.
Освен позитивни емоции, пътуванията често са свързани с недоспиване, преумора и стрес. Затова си нося и хранителни добавки. В момента приемам комбинация от цинк, витамин C и хистидин на Doppelherz за укрепване на имунитета и пълноценно възстановяване.
Шесто:
Най-тежката част от багажа ми винаги заемат книга, бележник и фотоапарат. Веднъж оставих апарата вкъщи и снимах само с телефон. И параноята не спря да ме преследва през цялото време. Дали няма да ми свърши батерията в най-неподходящия момент или по-лошо – дали няма да ми откраднат телефона и да остана без нито един кадър… Не бих повторила никога повече, защото обичам да снимам, дори и апаратът да тежи.
Седмо:
Освен лична карта нося и паспорт. Винаги! Когато съм в Италия отскачам до Швейцария, ако съм в Белгия, отивам до Холандия, щом съм в Гърция, отивам на разходка и до Турция. Влизането в повечето европейски държави вече е възможно с лична карта, но правилата се менят, а аз искам да имам свобода на движение.
Държа паспорта си в сейфа в хотелската стая и излизам на разходка само с картата. Така ако портфейлът ми бъде изгубен или откраднат ще мога без проблем да се прибера в България.
Това са моите багажни правила. Кои са вашите и без какво не тръгвате на път? Побирате ли се в малък куфар или носите целия си гардероб, дори пътуването да трае само един уикенд?