fbpx

Вярвам, че някои места притежават особена енергия. Тя не се вижда на снимки и не се усеща от разстояние. Човек трябва да я почувства с душата си и чак тогава разбира, че тя наистина съществува.

Гложенският манастир е такова място. Различно и много специално. Всеки път, щом се отправя към портата на тази обител, въздухът става различен. Светът наоколо изчезва и оставаме само аз и храмът.

Вътре е тясно. Манастирът е кацнал върху скална издатина, затова пространство за поляна и цветни лехи няма. Обаче има гледка и то каква. Всеки я помни и дълго след тръгването си оттук разказва за нея.

Има и котка. Добре охранена е. Знае наизуст най-сенчестите места и непрекъснато ги използва. Гордо обикаля наоколо, сякаш не монасите, а тя е истинският стопанин на двора. Компания й правят птиците, дето чуруликат из гората наоколо, камбанният звън, който отеква над хълмовете и онзи специфичен аромат на запалени свежи, старо дърво и нещо друго. Нещо, свято и духовно, което се ражда в мига, в който човек открехне металната порта на манастира.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Гложенският манастир носи името на Свети Георги Победоносец. Смята се, че е създаден през 13-ти век. Някога в храма е имало килийно училище. Запазено е и убежището на Васил Левски, който често отсядал тук.

Днес всеки може да пренощува в манастира. Обособени са няколко стаи, а цената за двама души в помещение със собствен санитарен възел е 60 лева. Резервация и повече информация може да получите на телефон: 088 955 22 33.

Пътуването от София отнема около час и половина с кола.  Последният участък от около пет километра се вие през красиви хълмове. Шосето е тясно и автомобилите се разминават трудно, но предизвикателството си струва.

До манастира се стига и пеша. От стадиона на село Гложене тръгва пътека, която според отеца се изминава за час надолу и за почти два нагоре, защото изкачването е стръмно. Не съм минавала по нея, но може би ще го направя следващия път. А такъв със сигурност ще има, защото на подобно място мога да се връщам отново и отново.

Вие идвали ли сте тук? Хареса ли ви гледката? Бихте ли отседнали в манастир или предпочитане нощувка при по-комфортни условия?