fbpx

Чували ли сте за Алтеа? Наричат го още „Белия град“. Разположен е на стотина километра южно от Валенсия на брега на Средиземно море.

Алтеа ме очарова със старинната си архитектура и лежерната средиземноморска атмосфера. Ако идвате в тази част на страната бих ви препоръчала да отделите един ден за това симпатично испанско бижу. Ето защо:

Старият град

Алтеа се намира в източната част на Испания. Регионът се нарича Коста Бланка и е известен с пясъчните си плажове. По изключение обаче, точно тук, в Алтеа, брегът е стръмен и каменист.

Този факт спасява града от превръщането му в поредния масов курорт. Разбира се, в Алтеа не липсват туристи, но те идват заради очарователната му стара част. Тя е се извисява на хълм над морето. Улиците са стръмни, тесни и предимно пешеходни. Изкачването им си струва усилията, защото води до символа на Алтеа – храма със синия купол.

Църквата

Централно място в стария град заема църквата Nostra Senyora del Consol. Не очаквах толкова внушителен храм в град с двадесет хилядно население. Признавам си, останах впечатлена от размерите и пищността отвътре. Отвън сините плочки на купола искрят от слънцето и постигат идеален контраст с белите фасади по улицата.

  От площада до църквата се открива красива гледка към морето. Околните улици са пълни с магазини за сувенири и ресторанти. Всички са направени така, че да акцентират върху местната архитектура, кулинария и занаяти.

Морето

Малцина се осмеляват да плажуват в Алтеа. Камъчетата по брега са остри и не позволяват чадъри и шезлонги. Някои ентусиасти постилат кърпи, но само за малко. Други влизат за бързо разхлаждане в морето и после отново се връщат на крайбрежната.

Приятна алея за разходка опасва целия бряг. Районът е осеян с ресторанти, където човек да се скрие на сянка. Избрах за обяд маса до брега, защото исках дълго да се любувам на специфичния цвят на водата. Срещала съм подобни оттенъци край Йонийските острови, но не и по бреговете на Испания.

    А вие? Били ли сте на морска ваканция в Испания? Кои са любимите ви места по крайбрежието на страната, които си струва да се видят през лятото? За още интересни места в Испания може да прочетете тук: ТарагонаСевиля, Барселона.