fbpx
Поредният филм за остров Бали вече е факт. Нарича се „Билет за рая“ и разказва за разведени родители, които се отправят към екзотичния рай за сватбата на дъщеря си. Главните роли в лентата са поверени на Джулия Робърт и Джордж Клуни, а участието на тези актьори винаги е гаранция за успех.
Гледах рекламите на филма, но не разпознах местата, на които той е заснет. Затова реших да проверя точната локация в интернет. Оказа се, че продукцията е реализирана в Австралия и всичко, което напомня за Бали, е малко декор и традиционни костюми.
След „Яж, моли се и обичай“ остров Бали се превърна в мечтана дестинация. Предполагам, че ефектът от „Билет за рая“ ще бъде сходен. Мнозина ще се отправят към Индонезия в търсене на девствени плажове, древни храмове и тропически гори. На Бали е пълно с тях, но и с други изненади, за които е добре човек да знае предварително:
ПЛАЖОВЕТЕ
Много са. Покрити са с палми и фин пясък. През сухия сезон от април до септември плажовете по западното крайбрежие са идеални, обаче за сърф. Имат огромни вълни, които се преместват от източната страна на Бали през влажния сезон – от октомври до март.
    В южната част на острова много от плажовете страдат от замърсяване, а цветът на водата няма нищо общо с изумрудените нюанси край Лефкада или с прозрачното синьо на Сардиния например.
По бреговете на Бали отливът е нормално явление. Случва се морето да отсъства с часове, а хотелите компенсират липсата му с басейни за своите гости.
ИСТИНСКИЯТ ЖИВОТ
Филмите представят Бали като място, в което всичко е пасторално, зелено, уютно и много спокойно. В действителност островът кипи от живот. Скутерите кръжат навсякъде и вдигат невъобразим шум. Ако част от туристите идват тук за търсят душевно равновесие, то друга (съставена предимно от австралийски младежи), избира острова заради цените, алкохола и купона.
    В Бали може да се почива на смешни цени, а причината е ниският стандарт на живот на местните жители. Някои от тях се прехранват от туризъм, то мнозина живеят в мизерни условия и оцеляват с минимални доходи. Дори да избере комфорта на луксозен хотел, човек няма как да избегне срещата с реалността, която филми (снимани в Австралия), изобщо не показват на зрителя.
СЕЗОНИТЕ
Много родни агенции предлагат екскурзии до Бали за новогодишните празници, но пренебрегват факта, че декември е един от месеците с най-много валежи в региона. Най-подходящото време за посещение на острова стартира в края на април и продължава до септември.
Ако климатът не ви притеснява и филмът все пак ви вдъхнови, то няма значение кога ще се отправите към тази част на Азия. Важното е да надникнете под сладникавата опаковка и да откриете истинската красота, която остров Бали притежава.