fbpx
Днес ще ви водя за гъби! И не се плашете, тези са от специална порода. Шарени са, леко кривогледи, с удивителен ръст, симпатична усмивка и най-вече – изобщо не са отровни.
Затова може да ги прегръщате, да се снимате с тях и да се заредите максимално с настроението, което сеят из въздуха.
Мястото е Аликанте, а името на улицата е „Сан Франциско“. През 2013 година градската управа решава да даде нов облик на квартала, разположен в близост до крайбрежната зона. Една от стъпките за привличане на туристи в района е поставянето на симпатични гигантски фигури с формата на гъби. Те моментално се превръщат в любимци както на местните жители, така и на гостите на този испански град.
Много скоро резултатът е налице – по „гъбената“ улица изникват барове и магазини за сувенири, бизнесът наоколо се съживява, а потокът от хора не стихва през цялата година.
Автор на причудливите гъбени герои е Серхио Мартинес. По официални данни 66 000 евро е сумата, която Аликанте плаща за да се сдобие с цветните фигури. Сред тях има гъбени къщички, пързалка с форма на гъсеница и множество насекоми, които са „покатерени“ върху шапките на гъбите.
Предполагам, че решението на градската управа е било съпроводено с доста спорове, но резултатът е на лице. Улицата буквално грее и е сред най-атрактивните и разпознаваеми места в Аликанте. Препоръчвам ви да се разходите по нея и ви питам:
Одобрявате ли подобни методи за декориране на градските пространства? Представяте ли си пешеходната част на „Пиротска“ например, оживена по сходен начин? Оправдан ли е подобен финансов разход, ако той наистина доведе до приток на средства и туристи?