fbpx
Това е водопад Горица. Не е нито най-големия, нито най-впечатляващия, но вероятно е един от най-лесно достъпните в България. Изкачването до него отнема само 15 минути и е добра причина човек да се раздвижи в това мразовито време.
Изходна точка за водопада е село Овчарци. То се намира на четири километра от Сапарева баня и на около час път от София. Маршрутът за водопада е обозначен с табели, пред които лесно се паркира.
Пътеката започва с няколко стъпала. В началото е тясна и става стръмна едва в последните метри. По протежението й има мост и дървени перила. Преходът е изцяло в гората. През лятото тук е сенчесто, а през останалото време доста усойно и кално, затова разходката изисква топли дрехи и адекватни обувки.
Водопад Горица се вижда на отсрещната страна на хълма, а височината му е почти четиридесет метра. Мястото е красиво за снимки, но няма поляна за излежаване или условия за пикник. Ако походът все пак ви е изтощил, то най-добре да се върнете в Сапарева баня, където има приятна зона за разходка около гейзера и богат избор от места за хранене.
Не съм отсядала за по-дълго в града, затова не мога да споделя идеи за нощувка, но ако имате впечатления от някой хотел ще съм благодарна да разкажете за престоя си.