fbpx
Асеновата крепост е толкова разпознаваема, че едва ли има нужда от представяне. Кадри от развалините и укрепената църква присъстват във всеки учебник по история. Дори онези, които никога не са стъпвали тук, веднага могат да назоват тази родна забележителност. И все пак…
На снимки човек вижда една малка част от това място. Но едва когато дойде тук може да усети красотата и величието му.
Крепостта се издига на стометрова скала в Родопите. Намира се на левия бряг на река Чая. Предполага се, че датира от втората половина на девети век. Укреплението се вижда от пътя между Асеновград и Смолян. Входната такса за разглеждане на обекта е 4 лв. за възрастни, а беседата струва още 7 лв.
Най-запазената част от архитектурния комплекс е църквата „Света Богородица Петричка“. Тя е действаща и заедно с крепостта е част от 100-те Национални туристически обекта на България.
  За последен път посетих Асеновата крепост точно преди година. Тракийското слънце огряваше хълмовете и най-ранобудните дървета започваха да цъфтят. Разхождах се дълго край каменния зид, после запалих свещ в храма и седнах да отдъхна на пейките на върха.
Забелязах, че от крепостта започва маршрут с името „По стъпките на легионите“. Искаше ми се да го прекося, но все още бе твърде кално и усойно в сенчестите участъци. Оставих си го за тази пролет и ще съм благодарна да споделите впечатленията си, ако вече сте минавали по него.