fbpx
Каня ви на кулинарна обиколка из Ница. Ето и списъка с места, които си струва да посетим:
ЗАКУСКАТА:
Най-добре е тя да бъде на плажа. Брегът в Ница е покрит с камъчета, но това няма да ни пречи. Ще седнем край морето и дори може да посрещнем изгрева с чаша кафе в ръка.
После ще се отправим към някоя от градските пекарни. Откриват се лесно по аромата на пресен хляб и витрините, отрупани със сладки лакомства.
Аз се влюбих в традиционните багети на Boulangerie Moulin De Flor. Те са с твърда и хрупкава коричка, на която идеално пасват сирената от разположения в съседство Carrefour City. Щом напълним кошницата си с продукти ще върнем на плажа за хапване и освежаващ плонж в морето.
ОБЯДЪТ:
Най-популярните места за обяд са около пазара в старата част на града. Чакането за свободна маса в някои от ресторантите трае между 10 и 20 минути, но си заслужава.
Ница е разположена на тридесет километра от Италия. Това е причината повечето местни ресторанти да предлагат както френски, така и традиционни италиански ястия. Наред с охлюви, жабешки бутчета и стек „Тартар“, почти всяко меню включва пица, талиатели и тирамису.
След няколко дегустации установих, че пастата в La Storia е превъзходна. Ресторантът се намира на 1 Cr Saleya 3, има маси навън, гледка към сергиите с антикварни стоки и непрекъснат поток от посетители.
Повечето заведения за хранене затварят или не сервират обедно меню след 15.00. Ако огладнеем след този час може да се насочим към Bistrot de L’Opera. Както подсказва името ресторантът се намира до операта и работи без прекъсване до късно вечерта.
ВЕЧЕРЯТА:
Le Lodge е приятен ресторант в централната зона на Ница. Намира се на 14 Rue Halevy, недалеч от зоната с лъскави крайбрежни хотели. Въпреки това обстановката в него е непретенциозна, обслужването е бързо и всички сервитьори говорят английски. Тук предлагат паниран цвят от тиквички, хрупкава салата „Цезар“ и разнообразие от пици на пещ, като най-голямо внимание заслужава тази, гарнирана с цяла топка бурата след изпичане.
Основният търговски булевард на Ница се нарича Av. Jean Medecin. В преките улици около него има множество изгодни места за хапване. Хлебчетата с фалафел в Nice falafel shop на 1 Rue de Belgique са изумително вкусни, а неспирната върволица от клиенти говори ясно за качеството на ястията в съседната закусвалня La Rose Des Sables. Ако държите на бургери с изгодна цена, то може да се разходим до Isla burger на 7 Rue d Italie.
За финал ще седнем в някое бистро на Pl. Magenta, ще си поръчаме вино и ще се потопим в лежерната атмосфера на града.
ДЕСЕРТЪТ:
Да си дойдем на думата! Предлагам да стартираме с френски макарони. Мястото се нарича Angea и представлява миниатюрна сладкарница. Освен невероятно красиви и вкусни, част от макароните тук са пълни не с крем, а със сладолед.
Шоколадът е основна съставка в моето десертно меню, затова ще ви разходя и до Patisserie Henri Auer. Разположена е зад операта, а на витрината се редуват сезонни декорации от шоколад, който се стича навсякъде. Няма да останете равнодушни или пък гладни. Обещавам!
Ще завършим с нещо традиционно. Магазинът се нарича Le Shaudron DOscar и предлага огромно разнообразие от десерти. Наподобяват халва, режат се трудно и не са твърде сладки. Едни са с шоколад, други с плодове, а трети преливат от ядки. Струва си да напълните куфара си с тях, защото са трайни, транспортират се лесно и са подходящи за подарък.
Е, нахранихте ли се добре?